Доц. Кунчев: Грипната вълна започна от изток, не от големите градове

За разлика от други години, този път грипната вълна започва от изток, а не от големите градове. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

„Данните за София са сравнително ниски, разбира се има повишаване на индексите, но те са далеч от епидемични нива“, заяви доц. Кунчев.

Той посочи, че „тазгодишният грип не е по-опасен от предишни години“. Засега най-много случаи след Бургас има в Пазарджик и Варна.

„Чухме се с колегите и в Ловеч и Шумен, където са също високи стойностите, в рамките на 2 седмици ще обхване и цялата страна, но няма да бъде едновременно“, обясни Ангел Кунчев.

Тазгодишната епидемия започва малко по-рано – една-две седмици. „Това е нещо, което наблюдаваме и в други държави – САЩ, Канада, Западна Европа. Освен това има една паралелна циркулация на двата основни типа и Виктория, и Дарвин“, каза доц. Кунчев, уточнявайки, че това няма никакво значение за лекарите и пациентите.

„Имаме и първите изолирани с грипен вирус Тип Б, но това също не променя никак ситуацията. Той рядко може да предизвика епидемии“, каза главният здравен инспектор.

В Пазарджик ще се открият нови болнични легла, тъй като там има недостиг.

„София няма проблем засега с тяхното осигуряване, утре ще направим и среща с директорите на РЗИ, за да гарантираме, че всичко ще бъде наред. Важното е пациентите да не се лекуват сами”, съветва още д-р Кунчев.

Здравният инспектор подчерта, че епидемични мерки в страната са въведени най-вече в дейността на лечебните заведения, забрана на свижданията по болниците, на места, на които се събират много хора. /БГНЕС