Доц. Кунчев: Отричането на COVID-19 е дива безотговорност

Продължаването на отричането на вируса е дива безотговорност. Това заяви доц. д-р Ангел Кунчев.

Той подчерта, че всички ваксини, които пристигат в България се потребява за три-четири дни. „Направили сме съответната организация. Постепенно растат количествата на „Файзър“ и „Модерна“, които идват у нас. В началото на следващия месец ще достигнем половин милион имунизирани. Искаме ваксинацията да върви по-бързо“, каза доц. Кунчев по БНТ.

50% от всички ваксини, които идват, отиват при личните лекари. Ако фирмите изпълнят заявките си, през април ще имаме 500 000 дози. Все повече и повече хора искат да се ваксинират.

„След като имаме заключенията на експертите не трябва да имаме страхове по отношение на ваксината на „АстраЗенека“, посочи той.

Доц. Кунчев заяви, че няма данни за починал имунизиран. „След време ще имаме 2-3 милиона ваксинирани, няма как някой от тях да не почине в резултат на инцидент или тежка болест“, каза той.

На въпрос кой взима решенията, доц. Кунчев заяви: „Всички решения се превръщат в мерки на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Преди това те се обсъждат от Щаба. Решенията са много трудни, защото търсим баланс“.

Не вземаме по-тежки мерки, защото веднага ще ни попитат, защо затрихме държавата, добави той.

Доц Кунчев смята, че парламентарните избори не трябва да бъдат отлагани. „Изборите, ако се проведат така, както го препоръчва медицинския протокол, не крият никакъв риск“, каза той. /БГНЕС