Доц. Кунчев: Поставянето на четвърта доза не е ефективно

Слагането на четвърта доза на ваксината срещу Ковид-19 не е особено ефективно. Това заяви доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че в България не се е поощрява поставянето на четвърта доза. Тя се препоръчва само за много рискови групи, но тук става дума за наистина много малък брой хора.

Доц. Кунчев заяви, че броят на поставените ваксини в последно време много е спаднал.

„Целият въпрос е какъв ще е резултатът от това заболяване. Ако ваксината те пази от тежко заболяване и смърт, тогава какво по-добро може да искаме. За съжаление, се правят много малко имунизации. В България остава огромен процент неимунизирано население, малко сме над 30% ваксинирани, но оставаме с най-ниско равнище на имунизирани в Европа“, каза той и уточни:

„Получили сме малко над 4 милиона дози, с които са имунизирани малко над 2 милиона души“.

Според доц. Кунчев трябва да се намери начин общопрактикуващите лекари да могат да правят изследвания, защото там хората отиват масово след като се почувстват зле. По тази причина държавата трябва да им осигури бързи тестове.

Като цяло интензивността на болестта е много по-ниска в момента.

„Продължаваме да имаме много заразени. След празниците малко се вдигна заболеваемостта, но тя е в такива размери, че не ни плаши. На тези 300-400 души дневно, които се разболяват, нямаме повишаване на хората настанени в болница“, каза пред БНТ доц. Кунчев и добави, че, за съжаление реалната бройка на заразените остава много по-голяма от броя на официално регистрираните.

Проблем би възникнал при появата на нов щам.

„Нов щам означава съвсем нова генетична комбинация, защото имунизацията и имунитетът няма да могат да повлияят на новия щам“, обясни медикът, но даде да се разбере, че подобен мрачен вариант в момента е много малко вероятен. „Има 3 милиона българи, които нямат имунитет към болестта. При евентуален щам, тогава всичко може да започне отначало. Но мрачният сценарий е много малко вероятен. Може да има нови варианти, които ще засягат много хора, но не тежко, това е по-голямата вероятност“, каза още той.

Доц. Кунчев отново подчерта, че големият брой новозаразени е на неваксинирани хора.

„Атаките срещу ваксините са напълно безпочвени, те работят, но не в този размер, който ни се искаше“, заяви медикът.

Две нови съмнителни проби за неуточнения остър хепатит при децата се изследват в Националния център по заразни и паразитни болести като се очаква да се потвърди наличието на вируса. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.
Единият от случаите е от софийско, а другият от Пловдив. "Имаше четири проби, много близки до дефиницията на вируса. Две отпаднаха. Останаха две, които вероятно ще потвърдим, ако всичко върви в тази посока." - каза Кунчев.
В момента здравните власти събират информация от личните лекари за всички съмнителни случаи. Пробите се изследват в Националната референтна лаборатория. Ангел Кунчев заяви, че ще се проверяват и съмнителни случаи назад във времето, в опит да се открие причинителят на неуточнения хепатит.
"Това си е един хепатит, който не знаем от какво е предизвикан. Ние със сигурност не можем да кажем нито как се предава, нито кой го предизвиква." - заяви Кунчев.
Около 300 случая на острия неуточнен хепатит при децата са съобщени по света. В ЕС са регистрирани 253 заболели. /БГНЕС