Доц. Кунчев: Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения

Ваксината на „Янсен” ще се използва без ограничения, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на БГНЕС.

България изчакваше официалното становище, за да реши да започне ваксинацията с препарата на "Джонсън и Джонсън". Европейската агенция за лекарства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на ваксината. Почти 7 страни взеха положително решение, такова е и на Агенцията по храни и лекарства на САЩ.

Доц. Кунчев съобщи, че известно количество от еднодозовата ваксина ще бъде насочено към туристическата индустрия с оглед началото на сезона. Там до момента има 80 хиляди души, заявили желание за имунизация.

Освен при туристическата индустрия, правим сметки ваксината на „Янсен” да бъде използвана и при ромското население, каза Кучнев, уточнявайки, че тази ваксина ще се използва при групите, при които да се постигне по-бърз ефект и където ще е по-трудно поставянето на втора игла.

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква в сряда, 28 април, от производителя "Джонсън и Джонсън" – 14 000 дози. До тогава ваксината остава на склад с мотива количествата да се разпределят по-добре, обясни доц. Кунчев.

26 имунизационни пунктове ще работят по време на Великденските празници. В тях ще има ваксини на „Астра Зенека” и на „Пфайзер”. В София те са в „Пирогов”, ВМА, Александровска и Окръжна болница.

Не мога да предричам какъв ще е интересът по време на празничните дни, надявам се той да е голям. Всички директори на РЗИ са уведомени да осигурят налични количества ваксини, каза още доц. Кучнев.

Днес в България пристигнаха 138060 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя "Пфайзер" и 14400 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

3,5 млн. дози от ваксината на „Пфайзер” се очакват до второ тримесечие, посочи от своя страна директорът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов.

Вторите дози на „Астра Зенека” излизат в началото на месец май и ние горещо препоръчване ваксинацията да бъде завършена с ваксината, от която е поставена първата доза, подчерта още главният държавен здравен инспектор.

Има много запитвания, но до момента България не е давала ваксини на други страни. Това е въпрос на политическо ниво, заяви още доц. Ангел Кунчев. /БГНЕС