Доц. Михаил Груев: Подготвяме документален сайт за Гоце Делчев

По-интересните и по-ценни документи, излезли изпод ръката на Гоце Делчев, се намират в македонските архиви. Това е част от онази документална колекция, която България предава на тогавашната Народна Република Македония през 1946 г. заедно с костите му. По този начин македонските архиви придобиват тази колекция. Ние имаме копия от нея, но оригиналите се съхраняват в архива на Република Северна Македония.

Това каза в интервю за БГНЕС доц. д-р Михаил Груев, историк и председател на Държавна агенция „Архиви“.

„През миналата година ние подписахме едно споразумение за продължаване на нашия договор за сътрудничество с македонските архиви за още три години. В него беше залегнало и едно академично издание, факсимиле, на всичко, което се съхранява в двете архивни институции – българската и северномакеоднската, от епистоларното наследство на Гоце Делчев. До този момент са правени няколко такива сборника и в България, и в Македония, за документите на Гоце Делчев, но никога всичко, излязло изпод ръката на Гоце Делчев, не е събирано в едно такова мащабно научно издание. За съжаление колегите от македонска страна замълчаха. При няколкото разговора, които съм имал с тях, те не се отказват от това споразумение, но не личи нещо особено да работят по неговото осъществяване. Във всеки случай ние не сме се отказали от идеята догодина, когато се навършват 150 години от рождението на Гоце Делчев, да направим такова издание, поне що се отнася до българските архиви и съдържащото се в тях“, разказа още доц. Груев.

Той припомни, че документи, излезли от ръката на Гоце Делчев, има не само в структурите на Държавна агенция „Архиви“, но и в Националната библиотека и музея в Благоевград.

„Ние сме събрали всичко това и подготвяме едно факсимилно научно-критично издание за големия революционер. Наред с това подготвяме и един документален интернет сайт, тъй като научните издания са за по-ограничена публика. Всички тези документи, включително тяхната транскрипция, защото почеркът на Делчев не е от най-четливите, е хубаво да бъдат показани и да достигнат до всеки един, който се интересува“, посочи още историкът.

„Четейки документите, излезли изпод ръката на Гоце Делчев, ние можем да видим на какъв език пише той, както и най-интимните му чувства, мисли, вълнения и копнежи. Надявам се, когато отбележим 150-годишнината през февруари месец догодина, да имаме това издание, както и сайт, който да хвърли мост към този велик човек, който за съжаление е малко известен в същината си“, посочи още доц. Груев.

Той разказа още, че има и новопоявили се документи, отнасящи се до живота и делото на Гоце Делчев.

„Става дума за архива на един от неговите близки съратници – ръководителят на дупнишкия граничен пункт на организацията Никола Малешевски. Ние искаме да включим тези документи и да направим едно пълно издание“, допълни директорът на българските архиви. /БГНЕС