Доц. Пламен Попиванов: От Вяра, Надежда и Любов по-голяма е Любовта

Има три вида любов. В Библията пише, че Бог е любов. Какво разбират обаче гърците под любов, тъй като библията е написана на старогръцки. На най-голямото любовта, те казват Агапе. Агапе- алтруизъм, емпатия; това е доброта; може да го оприличим в най-голяма степен на майчината любов. Това е саможертвата на майката за детето, това е основата и фундамента на нашата хуманност, толерантност, свобода, братство, равенство, признаване правата на другите. Това каза в интервю за БГНЕС доц. Пламен Попиванов, специалист по вътрешни болести и по ендокринология и метаболизъм, началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска“.

„Има втори вид любов в Гърция и в православието, то е „филия“. Това го употребяват в смисъл на приятелство, дружба. Има и трети вид любов, който е преминал в нашата цивилизация и с опростачването на нашето общество доминира, това е ерос – сексуалната любов“, обясни той и добави, че единствено социопатът няма алтруизъм, няма човещина, няма емпатия.

„Нима е възможно общество да съществува без емпатия, без взаимопомощ, без солидарност. Без това ние нямаме общество. Егоистът винаги е сам. Той използва другите, които винаги го усещат и накрая го изолират. Ние сме възникнали и еволюционно сме се развили като една малка група от родители, деца, старци, близки роднини и тази малка група е просъществувала еволюционно навсякъде на базата на взаимопомощ, състрадание, съчувствие“, каза още специалистът.

Биохимията на любовта

Доц. Попиванов обясни, че любовта е ирационално, психотично състояние. В името на любовта човек е способен да направи невероятни неща, да преобърне планини.

„Основното нещо за възникване на човека с неговата емпатия, съчувствие и състрадание, това е майчината любов. Бебето в челните си дялове има т.нар. „огледални неврони“. Те каквото видят възпроизвеждат. Когато майката се радва на бебето, играе си с него, обича го, бебето се възпитава на любов към ближните и околните. Ако бебето не е отглеждано с любов, а е било бито, малтретирано – от това израстват тежки психопати, като Сталин, Хитлер, хора, които нямат емпатия, те са студени и виждаме в социален план какво дават“, поясни той.

По думите му в основата на любовта е едно състояние, което ние знаем като болест, но то не е само такова, това е манията.

„Манията е, когато човек е с приповдигнато настроение, весел, радостен, щастлив, готов е да направи всичко за половинката си. Любовта е чувство, това не е здрав разум. При манията в мозъка се включват и активно участват допамин, пет хидрокситриптофан, ендорфини, вещества подобни на морфина, които нормално имаме в мозъка“, обясни доц. Попиванов.

От друга страна, ако човек се разочарова от партньора си той може да обърне страницата и да направи и най-лошото. Тук медикът казва, че убийствата от разочарование в любовта не е нещо ново и част от съвремието и дава за пример древногръцките митове и легенди, които разказват колко разрушително може да действа любовта.

Попитан дали обичаме със сърцето или с мозъка си, доцентът обясни: „Сърцето е една метафора на емоциите в нашия мозък. Емоциите определят целите и задачите на живота, които със здравия разум се борим да ги постигнем“.

По думите му хората са два вида – моногамни и полигамни.

„В семейството има един партньор. В реалния свят тези връзки са много разпръснати. Защо е така? Защото това, което сплотява от една страна е агапе, „филия“ - дружбата и любовта, но и сексът. Сексът има огромно значение, защото по време на оргазма човек изпитва същите усещания, както когато си постави венозно хероин“, каза медикът.

Според него всичко това сплотява, събира и изгражда обществото.

„Най-големите общества на нашата земя не са мравки и пчели, това сме ние хората, блогодарение на любовта. Тя не е еднозначна – не е само агапе, не е само филия-дружба, не е само ерос, тя е една комбинация в различните хора“, коментира той и добави, че именно тези три фактора са лепилото, без което едно по-голямо общество не може да съществува.

На въпроса дали човечеството има нужда от хапче за любов, доц. Попиванов твърди, че хората, както и животните, отделяме вещества, които се наричат феромони.

„Те са подобни на половите хормони и закодират нашия геном, нашата наследственост по отношение на имунитета, на функциите на мозъка. Любовта от пръв поглед по-скоро е любов от пръв мирис“, подчерта медикът и уточни, че любовта от пръв поглед е нещо, което събира хората и дава възможност да се родят деца, с най-добра наследственост.

Той обяви също така, че 10% от децата в нашата западна цивилизация, които са родени в семейства, не са деца на биологичния си баща, защото има много „помощници” около жените. /БГНЕС