Доц. Попиванов: Трябва да ставаме от масата леко гладни, нощното хранене е опасно

Затлъстяването е свързано с първичните инстинкти и инстинкта за самосъхранение. Поради тази причина то е гарантирано от много еволюционни програми. Когато може да живеем не според еволюционните закони, а много по-свободно, се явяват проблемите.

Това каза в интервю за БГНЕС доц. Пламен Попиванов, специалист по вътрешни болести, по ендокринология и метаболизъм. Той е началник на Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания на УМБАЛ „Александровска”.

Една от важните подправки, без която човек не може е солта, но тя не се среща на сушата, а в морето. „Без солта ние ще загинем, имаме много развит апетит към нея“, обясни медикът.

С възрастта, обаче човек започва да пресолява храната. Когато започнат да намаляват половите хормони, ние я отделяме много трудно от бъбреците.

„За да отделим солта от тях, качваме кръвното налягане и тогава се появява солева натриуреза. Това е един механизъм при стараещите бъбреци”, посочи доц. Попиванов.

Биологията на човека е много близка до тази на маймуната, но за разлика от нея, която непрекъснато е гладна и яде, ние може да хапваме концентрирана храна.

„Храната трябва да е мазна, защото в природата няма мазни храни; солена, в природата няма солена храна и сладка – отново калории“, обясни специалистът.

Затлъстяването се дължи на честото преяждане и факта, че човек яде 20-30% повече, отколкото му е необходимо, особено, докато е млад.

„Ако ядем повече храна, отколкото ни е необходимо когато сме млади, ние я разграждаме. Имаме център в мозъка, който отчита какво количество мастна тъкан имаме, какви резерви имаме, и ако ядем повече, ние го разграждаме. С възрастта обаче този център „оглушава“. Тогава ние постепенно започваме да качваме обем на мастната тъкан, за да я „чуе” и тогава започваме да пълнеем. Ако един човек иска да не напълнява – той трябва от всяка маса да става леко гладен“, каза доц. Попиванов.

В същото време обаче не може да живеем без едно минимално количество мастна тъкан, поясни медикът.

Той обясни и защо е нездравословно стопяването на мазнините от тялото, за да изпъкнат плочките на корема и останат само мускулите.

„В организма се поддържа много сложен баланс. Когато ние напрегнем една част от този баланс, нещата се объркват – едното обърква другото. При анорексия-нервоза, например, момичета решават, че са дебели и спират да ядат, започват да лъжат родителите си на тази тема. При тях сме опитвали да ги лекуваме с хормони, но няма никакъв ефект. Само хормони без храна не вършат работа”, коментира той и отправи акцент към фитнес маниаците: „А когато високото спортно майсторство се напрегне, за да постигне големи резултати – неволно се топи мастната тъкан и тогава част от тях имат доста смущения. Изваяните бицепси и трицепси са мода, която обаче не винаги е символ на здравето”.

„Основното е човек да се храни често и да яде по-малко, да не се храни късно вечер. Нощното хранене е опасно, защото биологията ни е такава, че през деня имаме сито хранене – храна влиза в червата и се усвоява, защото тогава работим, мускулите се напрягат и изразходват. През нощта като изядем храната си лягаме, тази храна мускулите няма да я изядат, те взимат малък резерв от нея. Тази храна отива в мастната тъкан и ние се надуваме“, каза медикът причината да трупаме мастна тъкан и посочи, че ако приемаме едно и също количество храна – този, който яде през нощта ще е по-пълен от този, който я приема само през деня на малки порции.

„Между 16 и 20 часа организмът трябва да е на сита диета – нещо да влиза в червата, да яде няколко пъти през деня, а призори минимум 4 часа да бъде на гладна диета – нищо да не се всмуква от червата. Тогава се отделят хормони, които водят до стапяне на мастната тъкан. Ако вечеряме в 20-22 ч., ще смелим храната в интервала 02-04 ч. След това от 04 до 08 часа имаме един период, в който да няма нищо в стомаха, за да бъдем гладни. Това е биологията – сита обмяна – гладна обмяна, като ситата трябва да преобладава. Ние правим точно обратното – наяждаме се здраво през нощта и това нещо се натрупва в мастната тъкан“, поясни специалистът цикълът в организма ни.

Доц. Попиванов откроява два вида затлъстяване, като единият е безвреден и не е на вниманието на лекарите, а другият е съществен и бич за обществото ни. По думите му по-опасното затлъстяване е вътрешното, около органите.

„Вътрешното затлъстяване води до ранен инфаркт, инсулт, хипертония, захарен диабет, атеросклероза, рак, увреждане на яйчниците – поликистоза при жените“, посочи той и даде пример с това, че когато мастна тъкан притисне белия дроб човек развива сънна апнея.

В заключение специалистът подчерта, че затлъстяването може да бъде преборено с воля, предписани лекарства от лекар, диета и движение. /БГНЕС