Доц. Симеон Хинковски: Студентите винаги са имали и имат мнение

Студентите винаги са били онази голяма част от обществото, която изразява своето мнение и върви напред, а преподавателите сме близо до тях. Университетът е общност – имаме общи мисли и идеи.

Това заяви пред БГНЕС доц. Симеон Хинковски, ръководител на музея към Софийския университет „Климент Охридски”.

Отбелязването на 8 декември започва още 1902 година, тогава е приета идеята за патронен празник на Софийския университет, припомни доцентът.

Празникът има дълбоки исторически корени. Неговата структура се е променила много в различните десетилетия и режими. В началото е бил празник само и единствено на студентите от СУ, но днес е обявен за празник на всички студенти. 8 декември е ден, който символично поставя основите на обединението на студентите с академичната общност и изразяването на общи идеали.

„След 1903 година официално вече се чества за празник на българските студенти, но след 1944-та честванията са спрени. Тогава „народната власт“ решава, че СУ не може да се дели от другите университети и прави честването на 17 ноември, когато е международният ден на студентите”, каза доц. Хинковски.

През 1962 година отново се връща първоначалната идея. „Тогава се кристализира идеята отново да се върне датата 8 декември. Малко е изопачена традицията, защото сега честват всички, а принципно трябва да чества само СУ, а другите университети да честват международния празник на студентите, който е на 25 ноември“, подчерта историкът.

Празникът е бил критикуван от по-консервативните кръгове в обществото на Царство България.

„В пресата от 30-те години има няколко описания, че обществото негодува срещу този празник, защото студентите са разнасяли на ръце преподавателите си, излизали са пияни от Ректората и съответните кръчми, най-често Прошековата фабрика, която е била любимо място на студентите и преподавателите. В самите сгради на Ректората не се е стигало до ексцесии”, заяви Хинковски.

Комунистическата власт се опитва да прикрие празника и затова не е имало организирани манифестации, както на други празници.

„Подходът е доста либерален. Празникът е православен, защото се отбелязва нашият патрон Св. Климент Охридски, властта се опитва да скрие празника и изобщо той да не се празнува, той не влиза в официалния календар по никакъв начин, но всички са били заедно и никой не е топил другите“, твърди Хинковски.

Според историка празникът днес е загубил част от облика си.

„Пиенето не е толкова безконтролно, ако го празнуват студенти и преподаватели, както трябва да се празнува. Доста дълго време след възстановяването на традицията, това се прави в емблематичното заведение „Яйцето”, където започват да празнуват студенти и преподаватели. След 90-та година започва това девалвиране на празника и приемането му от всички студенти в България. Сега се изврати традицията”, смята той.

Университетът винаги е бил арена за проявяване на обществена дейност.

„Имаме една голяма университетска криза на четвъртата година от създаването на му. Университетът е бил затворен, защо трима от студентите освиркват княз Фердинанд на откриването на учебната година, а той нарежда те да бъдат изключени, академичната общност отказва да изпълни нареждането и княз Фердинанд, за да си отмъсти уволнява всички преподаватели. Опитва се да ги замести с гимназиални учители. Международната общност реагира и на княз Фердинанд му се налага да се извини”, припомни доцентът.

„Студентите винаги са били онази голяма част от обществото, която изразява своето мнение и върви напред, а преподавателите сме близо до тях. Университетът е общност, имаме общи мисли и идеи“, каза още ръководителят на Музея към Софийския университет, който съхранява изключително редки и ценни артефакти, които ни дават по-добра светлина върху традицията на 8-декември. /БГНЕС