Доц. Спасков: Случаят „Лозенец” по света се нарича търговия на органи

Навсякъде по света, случаят с болница „Лозенец”, се нарича търговия на органи. Това е нарушаване на всякакви норми, включително международни.

Това заяви пред БГНЕС бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков. Той припомни, че по времето, когато той ръководи спешната болница, се правят по 60 – 70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.

„Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища“, заяви доц. Спасков.

Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница „Лозенец” са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите „чичовци” от Оман, Израел и други държави. Роднинска връзка между тях не е имало.

Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него, подчерта Спасков. Той е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят.

След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно, коментира още бившият директор на „Пирогов“.

По повод блокираните промени в ръководствата на болниците „Лозенец” и „Александровска”, доц. Спасков няма логично обяснение.

Безкрайно изненадан съм, че Агенцията по вписванията може да бави вписвания. Нейната функция по-скоро е регистрационна и недопускаща нарушения при регистрацията. Ако документите са редовни, нямам никакви обяснения защо се бавят тези вписвания, каза още той.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство.

На следващия ден той назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“, ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира пред БГНЕС, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията. /БГНЕС