Доц. Ташев: Заев извърши тежка провокация спрямо България

Македонският премиер Зоран Заев извърши тежка провокация спрямо България с думите си от 3 септември 2021 г. „Наша цел е да водиме грижа... за сите етнички заедници, за сите малцинства коищо ги имаме во държавата, вклучително и бугарското малцинство“.

В Устава на Северна Македония отсъства понятието „малцинство“. В него се говори единствено за народ или за дялове от народи, които живеят на нейна територия и по никакъв начин не се разглежда техният брой – дали са мнозинство или малцинство. В конкретния случай с гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание, единствената приемлива формула е „делът на българския народ, който живее на територията на Северна Македония“."

Това се казва в писмо на доц. д-р Спас Ташев, председател на Българска национална платформа, изпратено до президента Румен Радев, до премиера Стефан Янев, и до министъра на външните работи Светлан Стоев.

БГНЕС публикува пълния текст на писмото:

"Смятаме, че използваното от министър-председателя на Северна Македония понятие „българско малцинство“ е недопустима провокация, която за пореден път потвърждава, че Скопие не е скъсало със зависимостите от тоталитарния югославски период. Тази провокация е направена в навечерието на възстановяването на втория етап от преброяването на населението на Северна Македония. Първият му етап се проведе онлайн през м. март 2021 г. и обхвана лицата, които живеят зад граница. При него част от тях декларираха етническата си принадлежност като българска, а майчиният и говоримият език като български, за което ни изпратиха скрийншотове от попълнените онлайн преброителни формуляри. През същото време много граждани, живеещи в самата Северна Македония, започнаха да публикуват в социалните мрежи, че ще се декларират като българи с майчин и говорим вкъщи български език. Вероятно тези факти са сред мотивите, поради които властта и опозицията в Скопие заедно взеха решение за спирането на втория етап от преброяването.

До нас достигна информацията, че още в началото на март 2021 г. службата за национална сигурност на Северна Македония е извикала и провела „информативни разговори“ с Горан Серафимов от Кочани, Есат Амедовски от Битоля, М. Ангелоски от Ресен, Бекир Кадриески от Струга и др., общо 36 лица, които са разпитвани като каква ще определят етническата си принадлежност на предстоящото преброяване на населението. Когато част от разпитваните отговаряли, че се чувстват българи и ще се декларират като такива, са предупреждавани да не правят това, тъй като според службата за сигурност българите са „зверове и убийци на македонския народ и са изнасилвали жените им“, поради което ще бъдат разглеждани като предатели, ако се запишат българи, и може да си имат проблеми.

Като конкретен пример за насаждан страх може да се посочи факта, че днес в Северна Македония живеят над 20 хил. души, родени или потомци на лица от Западните покрайнини в бивша Югославия – район, официално признат като населен с българи. Въпреки това дори и те не смеят да се декларират като българи, поради което на последното официално преброяване на територията на Северна Македония през 2002 г. е допуснато да се регистрират едва 1417 българи!

Тези факти по категоричен начин показват, че от страна на нереформираната власт в Скопие се оказва натиск гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание да не се декларират като българи. Това обаче няма как да скрие факта, че в близкото минало редица чужди преброявания, проведени на територията на географската област Македония, са констатирали наличието на българи. Така например според последните преброявания в Османската империя, която владееше областта до 1912 г., българите са 52%, а на територията на днешната Северна Македония са значително повече. През 1918 г. Франция и Австро-Унгария проведоха преброяване на населението в администрираните от тях територии около Корча и Дебър. Те също констатираха наличието на българи, но не и на етнически македонци. През октомври 1942 г. Италия проведе преброяване на населението на днешната Западна Северна Македония и регистрира наличието на 72745 българи и нито един етнически македонец.

С оглед на това смятаме, че България трябва да протестира пред властите в Скопие за изказването на Зоран Заев и да започне адекватна разяснителна кампания сред нашите евро-атлантически партньори с цел реално гарантиране на правата на гражданите на Северна Македония със съхранено българско самосъзнание и преодоляване на съществуващите тоталитарните зависимости"./БГНЕС