Доц. Златка Янкова: Пренебрегвайки социално значимите заболявания, от здравеопазването у нас ще остане само бизнес

Има ли целенасочена държавна политика за закриване на белодробните болници у нас и кого обслужва тя - болницата във Варна стои без ток заради неплатени сметки, тази в Пловдив е дом на бежанци от Украйна, а тази в София се вля в друга многопрофилна болница.

Драстично се увеличават заболелите от туберкулоза, докато официалната статистика говори обратното - истината е, че болните не се диагностицират и не се регистрират.

Смъртоносните белодробната емболия и заболявания на белите дробове скочиха драстично след COVID-пандемията.

Зрее тежък кадрови проблем за преподаватели, който се влошава с всеки месец мълчание по темата.

Пренебрегвайки социално значимите болести, нашето здравеопазване заприличва повече на бизнес.

Преди няколко месеца беше взето решение за закриването на Клиниката по туберкулоза в Белодробната болница. Това решение е взето тихомълком, колегите са изплашени.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. Златка Янкова, завеждащ Клиниката по Вътрешни болести в Първа градска болница и ръководител на Клиниката по Белодробни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив през 2003-2008 г., член на Експертен съвет по туберкулоза към МЗ в периода 2002-2007 г.

Ще има ли специалност Пневмология и фтизиатрия у нас?

През 2021 г. СЗО съобщи: „Свит капацитет“ на здравните системи влошава контрола на туберкулоза, включително у нас, по време на пандемията. Неизвестната, „скрита“ туберкулоза се увеличава. Без активно издирване в рисковите групи с ранно доказване, туберкулозно болните ще се увеличават. В годините на пандемията туберкулозата се открива пасивно, на случаен принцип. Затова новооткритите туберкулозно болни „фалшиво намаляват“ у нас: с 30% през 2020 г. сравнено с 2019 г., през 2021 г. с още 24%, сравнено 2020 г. Национална програма има, специалисти - оскъдно. Контролът на туберкулозата може да продължи, ако си помогнем.
Октомври 2022 г.: Конгрес по Белодробни болести у нас с доклад за болни с доказани COVID-19, коморбидност – туберкулоза с изолирани микобактерии, едновременно протичат две инфекциозни заболявания. По света решението е откриване на Специализирани болници за пост COVID-19 синдром. У нас се закриват структури на Специализирана белодробна болница /единствена за страната/ и свързана с туберкулозата“.

У нас белодробни болници и диспансери изживяват катарзис

„От 2020 г. в София работят два диспансера: градски и един областен. Липсата на кадри, пандемията, „закриха“ Градския белодробен диспансер-София. Сега се базира в Областния диспансер. За София-град работи един пулмолог, Областният има своя структура.
Заедно със закритата част, Специализираната белодробна болница в миналото Институт по белодробни заболявания, и поема функции на Национална болница. В структурата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ ще се оптимизира ли дейността за болни, персонал, обучение по белодробни болести и Контрол на туберкулозата, или по-скоро обратно? Задачите на такава болница включват не само диагностика /вече сериозно влошена/, а организиране и провеждане на скрининги, дейности, свързани със СЗО; преподаване, оформяне на специалност: Пневмология и фтизиатрия.“ Недопустимо е това да продължи повече от месеци“, заяви доц. Златка Янкова и подчерта, че „трябва да се намери решение, дори чрез убеждение и на колеги, - но всеки персонално решава за себе си“.
„Белодробните заболявания и усложнения са изключително сериозни, особено по време на/и след COVID-19. Вътреклетъчно, причинителят обхваща не само бронхиалния епител - както сме свикнали да го виждаме при интерстициални пневмонии – ангажиран е и съдов ендотел. Това е причина за фатални или субмасивни форми на белодробна емболия, белодробна хипертония, различни форми пневмофиброза. Нужни са задълбочени изследвания, но с високото ниво на налична Специализирана белодробна болница: лаборатории, кадри, обезпеченост с различни специалисти и т.н. У нас сега туберкулозата не се доказва често, много усилия се влагат за доказването. Изследва се на точно определени места, но да докажеш белодробна или извън белодробна туберкулоза, е твърде трудна логистика при последователно закрити лаборатории в Градски диспансер и Белодробна болница“, посочи доц. Янкова.

Отбелязвайки риск за себе си, тя задава въпрос:

Тенденция ли е закриване на структури, които харчат пари от държавата за нуждите на социално значими заболявания? Случайно или не:
- Преди месец Белодробна болница гр. Варна/бивш диспансер/ няма пари да си плати тока;
- Белодробна болница гр. Пловдив - дарение от Кодуглу - сега приютява украинци, ще лекува ли отново белодробно болни българи?
- Столичен белодробен диспансер /макар на база в Областен/ ще се улесни достъп до пулмолог като има поне още един за София град?
Пренебрегвайки социално значимите болести, нашето здравеопазване ще прилича повече на бизнес. Изкривява се същината на медицината.
„Уморих се да чакам и гледам едно тягостно, погубващо ни мълчание, отчаянието на колеги. Работих повече от две и половина десетилетия точно в Белодробната болница, последните 13 години в Диспансера, който вече го няма. Сега болните с белодробна патология се насочват към Общински многопрофилни болници, а микробиологичните лаборатории там не изследват туберкулоза“, заяви доц. Янкова.

Ще бъде ли променена специалността?

„Това е безумие, дано не се случва! Не е адекватно обучение на студенти и специализанти /бъдещи пулмолози/ да се насочи към Областен белодробен диспансер, и програмите: диагноза, лечение, профилактика на туберкулоза в София град и София област силно ще пострадат! Има риск за изпълнение на Национална програма, зрее тежък кадрови проблем за преподаватели, задълбочаващ се в месеците мълчание“, категорична е доц. Янкова.
Тя цитира надпис на Университета Стеленбош в ЮАР, който гласи:
„За унищожението, на която и да е нация, не е нужна атомна бомба или използването на ракета с далечен обхват на действие, трябва само снижаване качеството на образованието и разрешение да се преписва и лъже на изпити. Пациентите умират от ръцете на такива лекари. Сградите се рушат от ръцете на такива инженери. Парите се губят от ръцете на такива икономисти. Справедливостта изчезва в ръцете на такива юристи. Крахът в образованието, това е крах на нацията“.
Тя поясни, че се сблъсква с факти, че надминаваме въображението на авторите, писали този надпис, защото: има „българи, които се сдобиват направо с готови дипломи, или не пишат статии, за да се хабилитират, а имат свой начин и се вписват в творчески колективи, което е публична тайна.

Не сме далече от крах

„Призовавам вашите колеги – журналисти – вие можете, вие имате много сериозни възможности, помогнете! Помогнете да се запази това, което все още съществува – за болните българи! Някои от тях са неплатежоспособни. Ние можем да дарим всичко, което сме събрали като информация – на нашите бъдещи заместници“, призова доц. Янкова.
Тя подчерта, че за първи път, от много години преподаване, среща будни – интересуващи се от специалността бъдещи пулмолози: „Виждам ги да правят плеврални пункции или да идват извън работното време и да проследят лично болен в критично състояние“.
Първа градска болница запази Клиниката по Вътрешни болести с всички специалности и може да бъде база за обучение на Софийски университет, други учебни заведения, които имат желание да работят с тях, заключи доц. Янкова.

Във връзка с актуалната ситуация от последните дни в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където работещите изразиха своята подкрепа за директора на болницата д-р Дечо Дечев с мотива, че той е един от най-успешните мениджъри, осигурил стабилни финанси, доц. Янкова обръща внимание на факта, че се е говорило само за заплати, дългове, мениджмънт. "Не казаха думите пациенти, лекари, здравеопазване, специалност, преподаватели... Убиват ни!!!", заяви доц. Златка Янкова. /БГНЕС