Доц. Околийски: Бюджетът на НЗОК за 2024 г. дава възможност за повече инвестиции в извънболничната помощ

Новият бюджет на Здравноосигурителната каса трябва да включва повече профилактични дейности и повече промоция на здравни скринингови програми. Това заяви пред БГНЕС заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски.

Законопроектът за Бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. не беше приет на първо четене от парламентарната комисия по здравеопазване, както и от бюджетната комисия, което провокира премиера акад. Николай Денков да каже, че „политическите игри с бюджета за здравето са опасни за здравето“.

Заместник-министър Околийски коментира, че е съгласен с премиера, че това можеше да доведе до проблем, ако Бюджетът на НЗОК за 2024 г. не беше приет в парламента. „Но той беше приет на първо четене. Защо в Комисията по здравеопазване и в Бюджетна комисия не беше гласуван – смятам, че причината е фино тониране на определени искания на политическите партии, които си намериха компромиса и в крайна сметка Бюджетът беше приет“, добави той.

Според доц. Околийски сега не е моментът да се търсят разделения и да се създават изкуствено проблеми. „Този бюджет за първи път от много години, може би от 15 години насам, дава надежда за това да се промени съотношението на силите, т.е. да инвестираме повече в извънболнична помощ, а не толкова в лекарства и болнична помощ, така че да видим реални резултати по подобрение на здравните показатели на българите в реално време – до 1 – 2 години“, категоричен е той.

Освен с критики към Бюджета на НЗОК за 2024 г., седмицата беше белязана и със скандали около УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков съобщи, че в одитния доклад, изготвен от Инспектората на здравното министерство, са констатирани финансови нарушения в „Пирогов“ и болницата е в лошо финансово състояние, определяйки го като „плачевно“. Изпълнителният директор на болницата Валентин Димитров пък обяви, че твърденията на здравния министър не отговарят на финансовото състояние на „Пирогов“, дълговете са стопени и няма нито лев просрочия.

На въпроса запознат ли е с одита, заместник-здравният министър Околийски отговори, че не е наясно с това, защото не е в неговия ресор. „Аз се занимавам с обществено здраве и съм посветил цялата си работа в момента на новия Бюджет на Здравноосигурителната каса, който не включва „Пирогов“, каза още той. /БГНЕС