Доц. Шаламанов: България и Румъния да си взаимодействат като Белгия и Нидерландия

Девизът на НАТО е много ясен: „Ние сме НАТО, един за всички, всички за един“. Това трябва да бъде направено на практика заедно със съседите, заедно с тези съюзници – Франция, САЩ, Италия, които вече са осигурили техни военнослужещи, които да работят с нашите военни за гарантиране на общата сигурност. Сигурността е обща и ако искаме ние да сме сигурни, трябва да се погрижим за нашия принос.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Велизар Шаламанов, министър на отбраната в служебното правителство (6 август – 7 ноември 2014 г.)

Той констатира, че през последните месеци е видимо отстъплението на България от важните инициативи, които се стартират и в НАТО, и в Европейския съюз.

„Трябва да има консолидирана българска визия, която е приета от Съвета по сигурността, от Министерския съвет, обсъдена е в парламента, ползва се с подкрепа на българското общество. Това трябва да стане в темпове, за да може делегацията, която ще ни представлява във Вилнюс на срещата на НАТО, да има позиция по всички основни въпроси - въпросите на предната отбрана, помощта за Украйна, развитие на новите технологии, въпроси свързани с военната мобилност в региона“, заяви доц. Шаламанов.

Бившият ни военен министър подчерта значението на сътрудничеството с нашите съседи.

„България трябва да се впише в сътрудничеството с Турция и Румъния с инициативи, които наистина балансират участието ни с участието на другите ни съседи“, посочи той.

Според него е изключително важно да се активира максимално Центърът за морски суверенитет.

„Трябва да следваме опита на Белгия и Нидерландия на едно много тясно взаимодействие на Военноморските сили и на още по-тясно взаимодействие на ВВС, съвместни сухопътни формирования“, каза доц. Шаламанов и добави: „Румъния поддържа много България да домакинства едно командване за Югоизточна Европа на Силите за специални операция“.

Той смята, че можем да си взаимодействаме с Букурещ и по линия на борбата с руската пропаганда. „Виждаме, че дори в това отношение Румъния взима решителни мерки, дори за замразяването на културния център на Русия в Букурещ“, заяви бившият ни военен министър.

Той оцени като правилна заявката на новоназначения министър Тодор Тагарев за оказване на военната помощ на Украйна. „Това трябва да стане в рамките на вече взетото решение от парламента, но и в рамките на това, което се дискутира и решава в НАТО. Другото важно нещо е ускореното превъоръжаване на българската армия и изтеглянето на програмата от парламента с цел тя да бъде синхронизирана с уроците от войната на Русия в Украйна и решенията, които предстоят във Вилнюс“, каза доц. Шаламанов.

Той призова очевидните дефицити в нашата отбрана да бъдат компенсирани с инструментите на НАТО. „Това са многонационални сили, които да гарантират сигурността и суверенитета на България до момента, в който превъоръжаването ще даде резултати“, уточни доц. Шаламанов. /БГНЕС