Доверете се на сутрешната си рутина

Независимо дали става дума за оптимизиране на здравето, повече енергия и продуктивност или просто за по-щастливо усещане, стабилната сутрешна рутина е най-добрият начин да започнете нов ден.


Задаването на тон за останалата част от деня и последователното извършване на набор от организирани и целенасочени дейности ще окаже положително въздействие върху различни аспекти на живота ви. Последователността не само повишава увереността, но и изгражда почтеност при спазването на здравословна сутрешна рутина. Както казва популярният мотивационен лектор Мел Робинс: "Сутрешният режим е поредица от обещания, които ви правят себе си", пише "Гардиън".

Най-добрите световни подкастове за здраве и личностно развитие, в които участват експерти в областта, подчертават изключителното значение на поддържането на сутрешна рутина и ето какво казват те.

Първото правило на Мел Робинс за нейните слушатели е никога да не натискат бутона за отлагане. Вместо това тя съветва да отброяваме от пет до едно и просто да станем, независимо колко болезнено е това.

Както казва Робинс: "Може да прекарате пет минути в правене на нещо, което не искате да правите, но през останалата част от деня ще се чувствате като милион долара". Но най-съществената причина, поради която Робинс съветва да не се натиска бутонът "дрямка", е, че това води до инерция по време на сън, тъй като тялото ви започва друг цикъл на сън, за възстановяването от който може да са необходими четири часа.

Това означава, че вместо да се възползваме от енергията, която ни е присъща в началото на деня, използвайки бутона "дрямка", напълно я губим и сме сънливи.

Експерт по навиците и автор на книгата "Малки навици: Малките промени, които променят всичко", Би Джей Фог споделя най-важния според него навик, който дава тон на деня, а именно да се събудим и веднага да си кажем: "Този ден ще бъде невероятен!"

Наречете го закон за привличането или прост начин на мислене, но така или иначе, вместо да се страхуваме от предстоящия ден, можем да изберем да сме благодарни дори за това, че сме се събудили тази сутрин, и да се убедим, че дори да има предизвикателства, денят ще бъде добър.

Един от най-важните компоненти за поддържане на физическото и психическото здраве е достатъчното количество сън. Неврологът от Станфорд и водещ на изключително информативния подкаст HubermanLab Андрю Хуберман обяснява, че попадането на слънчева светлина в очите ви от пет до десет минути веднага след събуждане води до настройване на циркадния ритъм.

За целта трябва да сте някъде в пряк контакт със слънцето, а слънчевата светлина през прозореца или слънчевите очила няма същия ефект. Така че, независимо дали сте избрали да се разхождате рано сутрин или да изпиете чаша чай на открито, прекарайте първите си будни моменти на слънце, за да инвестирате в подобряване на съня си.

Хуберман също така добавя, че попадането на слънчева светлина в очите ви по времето на залеза също може да допълни подкрепата за получаване на достатъчно сън./БГНЕС

Тагове: