„Дойче банк“: Гърция отново ще има достъп до световните капиталови пазари

Гърция не трябва да жертва доверието и дисциплината, която е спечелила с жертвите си през последните няколко години, заради краткосрочни мерки, предупреди Ашок Арам, регионалният главен изпълнителен директор на „Дойче банк“ за Европа (с изключение на Германия и Великобритания), Близкия изток и Африка в интервю за „Катимерини“.

Арам бе в Атина, за да назначи Никос Екзархос като шеф на офиса на банката в Гърция и изглеждаше добре запознат със ситуацията в страната и предизвикателствата, които предстоят.

Ашок Арам, регионалният главен изпълнителен директор на „Дойче банк“ за Европа (с изключение на Германия и Великобритания), Близкия изток и Африка

За да може Европа да продължи да се конкурира ефективно както със Съединените щати, така и с развиващите се пазари в Азия, трябва да се продължи със задълбочаване на сътрудничеството в рамките на банковите и капиталовите пазари, което в крайна сметка би могло да доведе и до създаване на фискален съюз, каза той. Една от предпоставките за фискален съюз би било да се гарантира, че съотношенията дълг/БВП на отделните държави-членки са устойчиви. С течение на времето би било важно да се търсят общи данъчни политики и обща европейска схема за гарантиране на депозитите, която да развие доверието, необходимо за коригиране на регулаторната фрагментация. Това може да отключи ползите от банковия съюз за икономиката и европейските граждани.

„Винаги сме казвали много ясно, че „Дойче банк“ иска да бъде европейска банка със силни германски корени, работеща в международен план с мрежа в Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия изток, Африка и Северна и Южна Америка. Нищо не се е променило в тази основна визия на банката. Това е визията, която искаме да преследваме“, каза още Арам.

„Вярваме в това, защото:

а) Германия се нуждае от банка, която може да оперира по целия свят и да подкрепя своя експортно ориентиран корпоративен сектор

б) европейски компании, които оперират в международен план, представляват критичен гръбнак на икономиката. Те се нуждаят от банкови услуги, за да финансират търговията, плащанията и инвестициите, както и от достъп на капиталовите пазари за нови инвеститори не само в Европа, но и в Северна и Южна Америка, Азиатско-тихоокеанския регион, Близкия Изток и Африка. Също така корпорации и инвеститори от тези региони искат да имат достъп до Европейския съюз, втората по големина икономическа зона в света, и да растат тук“.

Следващата стъпка на „Дойче банк“ е да подобри оперативната си печалба - и е на прав път, каза регионалният изпълнителен директор.

„В средносрочен план банковата консолидация в Европа е необходима и до известна степен неизбежна. Така че, докато укрепваме нашата банка, ние ще продължим да оценяваме възможностите, когато възникват“, каза той, като изрази увереност, че в най-скоро време цената на акциите на банката ще се подобри.

Относно плановете за гръцкия клон Арам каза: „Ние работим тук почти 40 години и нашият бизнес модел ще остане същият. Работим много тясно с финансовите институции в Гърция, централната банка, корпоративните клиенти, много от които работят в международен план и работим с частни лица за техните глобални нужди. ДБ служи като портал за клиентите в Гърция в нейната глобална мрежа.

„Ние се чувстваме добре в Гърция, защото всички наши клиенти са много изтънчени - банки, корпорации, суверенни, ярки индивидуалности - и те разбират, че това е много силна и здрава банка.“

На въпроса на „Катимерини“ относно визията на Арам за потенциала на гръцката икономика. Той отговори, че Гърция се е справила много добре по време на своята оздравителна програма за консолидация на банковия сектор и с проблемите около необслужваните заеми.

„През последната година доверието в икономиката и банковата система се развиваше в правилната посока и това можеше да се види; Гърция отново ще има достъп до световните капиталови пазари, може отново да се рефинансира на пазарите, което беше цел на тази програма. Затова става изключително важно тази дисциплина и доверие, спечелени през последните две до три години, да не се пожертват за краткосрочни мерки“, каза топ финансистът. /БГНЕС

Категории:

Тагове: