Дойче Веле: След 30 години Москва ще бъде България

След 30 години климатът в Москва ще прилича на българския, се казва във водещ материал на „Дойче Веле“, посветен на климатичните промени.

Почти всички големи градове в света към 2050 г. ще се сблъскат с рязко затопляне. В северното полукълбо климатът ще бъде подобен на този в страните, които се намират на 1000 км по на юг.

Мегаполисите в цял свят трябва сериозно да се замислят над проблема с глобалното затопляне. 77% от 520 най-големи градове в близките 30 години ще се сблъскат с рязко затопляне, се казва в изследване на Висшето техническо училище в Цюрих. Резултатите от него са публикувани в изданието Plos One.

Засегнати ще бъдат градове, като Москва, който в момента е най-големият мегаполис на Европа.

В големите градове от северното полукълбо в бъдеще ще преобладават такива климатични условия, които в момента се наблюдават в страните, намиращи се на 1000 км по на юг. В европейските градове температурата през лятото ще бъде по-висока с 3,5 градуса, а през зимата – с над 4,5 градуса. По-конкретно, климатът в Москва ще бъдат като в София, а в Лондон – като в Мадрид, а в Мадрид – като в мароканския Маракеш.

След 30 години това ще бъде само спомен...

А как ще бъде в София? Можем само да предположим, но правейки паралела с Мадрид, най-вероятно като в Кайро.

Изследователите са използвали относително оптимистична оценка за глобалното повишаване на температурите заради климатичните промени. За своите изчисления те са предположили, че средните температури ще се покачат с 1,4 градуса. При това Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда ограничаването на повишаването на температурите с над два градуса в сравнение с прединдустриалната епоха. В тази връзка авторите на изследването призовават към по-нататъшни усилия в борбата с климатичните промени. /БГНЕС и Дойче Веле