Дойче веле: Стига думи, Брюксел! София чака действия

За първи път Европейската комисия публикува доклад, в който се анализира върховенството на закона във всички страни от ЕС - и той не изглежда добре. Но думите са недостатъчни, когато става въпрос за промяна.

Хиляди хора, понякога десетки хиляди, излизат по улиците на България всеки ден от началото на юли. И все пак това остава доста незабелязано от останалата част на Европа, дори сред политически заинтересованите. Попитайте ги за България и отговорът често е: "България? Искате да кажете Беларус?"

Българите, също като беларусите, са ядосани. Те призовават за оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор на страната Иван Гешев. Протестиращите се оплакват, че България страда от широко разпространена корупция, присвояване на средства от ЕС и нефункционираща правосъдна система. И това е само началото.

Много българи са разочаровани също от Европейския съюз. Те искат той да окаже по-голям натиск върху българското правителство да проведе конкретни реформи. И все пак докладът, публикуван в сряда от Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, вероятно няма да промени много.

Като негова заслуга се сочи това, че за първи път доклад на ЕС анализира върховенството на закона във всички 27 страни-членки на ЕС. Той заключи, че редица държави от ЕС, включително България, Чехия, Хърватия, Словакия и Малта, имат да много да постигат за подобрение. Дори Германия има области, в които би могла да се справи по-добре.

Понастоящем Европейската комисия насочва вниманието към редица други държави-членки, след като по-рано се беше съсредоточила главно върху Полша и Унгария. Към двете държави беше отправена сериозна критика по отношение на независимостта на техните съдебни системи. Последният доклад изразява същата загриженост.

Както Полша, така и Унгария са изправени пред процедури по член 7, които позволяват на държавите-членки на ЕС да бъдат санкционирани за нарушаване на основните ценности на блока. И двете страни проявяват слаб интерес към диалог по темата. Неотдавнашното искане на унгарския премиер Виктор Орбан подпредседателят на комисията на ЕС Вера Йоурова да подаде оставка, тъй като в интервю тя посочва Унгария като „болна демокрация“, напълно илюстрира ситуацията.

Как диалогът ще реши нещо?

Ето защо сега изглежда странно, че Комисията на ЕС използва доклада като трамплин, за да започне „диалог“ относно основните ценности на ЕС.

Трябва да поговорим! И се очаква това да е решението на толкова дълбок проблем?

Полша и Унгария най-добре дават пример как думите сами по себе си не решават много. Правилно е да се опасявате, че въпреки че доклада ще бъде интересно четиво, в крайна сметка той няма да бъде повече от голям куп хартия, който няма никаква реална тежест.

Това, от което ЕС наистина се нуждае, е ефективен механизъм, който защитава върховенството на закона в рамките на блока. Натискът трябва да причини достатъчно болка, за да бъде взет насериозно. А какво би навредило на страните-членки на ЕС повече от намаляването на субсидиите от ЕС или практическо налагане на значителни глоби?

Но има проблясък на надежда. В сряда мнозинството от представителите на държавите-членки на ЕС одобриха препоръката на Германия, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, държавите, които нарушават върховенството на закона в ЕС, в крайна сметка да бъдат наказани. Препоръката, естествено, беше дадена само за „в краен случай“ и е много по-слаба от предишните препоръки, но поне е стъпка в правилната посока.

Шамар в лицето на българския народ

Не е изненадващо, че и Унгария, и Полша правят всичко възможно, за да постигнат напредък. Те имат асо в ръкава си в това отношение: биха могли да попречат на механизмите за върховенство на закона да се утвърдят, като блокират вече договорения 7-годишен бюджет на ЕС и пакета за възстановяване от коронавируса. За страните от ЕС, чиито икономики страдат особено в резултат напандемията от коронавируса, това може да бъде голям проблем.

Би било истински шамар в лицето на протестиращите в България, ако ЕС не успее да приложи ефективен механизъм, който защитава върховенството на закона във всички 27 държави-членки. Това не само ще накара българите да загубят вяра в ЕС заради неспособността му да защитава собствените си ценности, но също така ще направи подарък на онези, които години наред потъпкват правата на своите граждани, карайки ги да се чувстват победени. /БГНЕС

---------------------------------------------------

Марина Щраус за „Дойче веле“