ДПС избира ново ръководство през април

На 26 април 2020 г. ще се проведе национална отчетно-изборна конференция за нов председател и Централен съвет. Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след проведеното днес заседание на ЦС на движението, предаде репортер на БГНЕС.

Мустафа Карадайъ на влизане за началото на заседанието на Централния съвет на ДПС

Денят 26 април е символичен, защото на тази дата преди 30 години е регистрирана партията. Срещата трябваше да се проведе преди около година, но заради изборите 3-годишният мандат на Карадайъ беше удължен.

„Най-нормално е да има конкуренция за председателския пост. Предстоят много отчетно-изборни събрания, 265 общински и 28 областни конференции. До 19 април е крайният срок за писмени предложения и издигане на кандидати“, уточни още лидерът на партията.

Движението направи анализ на проведените местни избори. „Изборните резултати са много добри ДПС, над 25% увеличение на представителите на местна власт на партията. В цифрово изражение това са 916 общински съветници, 47 кметове на общини, 681 кметове на кметства“, отчете Карадайъ.

По време на заседанието е отчетено, че на тези избори има отстъпление от демокрацията при начините и методите за правени на избори.

По време на Централния съвет днес ДПС прие и две декларации – едната с призив за борба срещу арогантността и цинизма на управлението. Другата декларация е с призив за конструктивен и надпартиен диалог за гарантиране на нулева толерантност спрямо насилието върху жени и деца, както и за преодоляване на популистките тълкувания на актове , касаещи основаното на пола насилие в името на закрилата правата на човека.

Мустафа Карадайъ коментира, че хората, които са били с Бойко Борисов в САЩ „показаха съдържанието. Тепърва ще предстоят коментарите и анализите”, заяви лидерът на партията и по този начин не даде ясна оценка за постигнатите договорки на премиера с Доналд Тръмп в Белия дом. /БГНЕС