ДПС: Няма разлика между 1 и 0 лева субсидия на партиите

С 1 лев субсидия партиите не могат да финансират нито дейността си, нито кампаниите си, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на БГНЕС.

„Вчера ние внесохме нашите предложения за субсидирането на политическите партии и ГЕРБ ни поканиха на среща, която се проведе тази сутрин в Народното събрание. Според нас няма разлика между 1 лев и 0 лева субсидия за политическите партии“, заяви Карадайъ пред журналисти в парламента.

От ДПС предлагат т. нар. американски модел, който предвижда отворено финансиране на партиите, без те да получават пари от държавния бюджет.

По време на срещата между ДПС и ГЕРБ е обсъждана и възможността за създаване на фонд за изграждане на детски градини, както и възможността за освобождаване от такси в държавните и общинските такива. Първата вноска във фонда да бъдат спестените от пари от субсидии на политическите партии, а останалата да се внесе с постановление на Министерския съвет, предлагат още от движението.

„Третото ни предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците. Това беше предметът на нашата среща, а от ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността, и кампаниите си”, допълни още Карадайъ.

Тази сутрин в парламента отново бе и депутатът от ДПС Делян Пеевски, който на въпроса дали би инвестирал в ТЕЦ-а на почетния председател на партията Ахмед Доган отговори: „Винаги бих инвестирал в проекта на г-н Доган”. /БГНЕС