ДПС предлага Горанов да определи тарифата за НСО

Народни представители и други лица, който с дейността си са обект на националната сигурност да заплащат за охраната на НСО по тарифа на Министерството на финансите. Това се казва в предложените от ДПС промени в Закона за Националната служба за охрана, предаде репортер на БГНЕС.

Вносители са депутатите Мустафа Карадайъ. Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

  • Според чл. 21 (1) на закона специализиран транспорт от НСО в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, кмета на столицата; лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател - до 4 години след освобождаването им от длъжност.
  • (2) На лицата, които са били президенти на Република България, се осигурява охрана при условията и по реда на Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.
  • (3) При усложнена среда за сигурност по решение на комисията по чл. 23 на лицата по ал. 1 и 2 се осигуряват и други видове охрана.
  • (4) Специализиран транспорт се осигурява и на представители на друга държава, международна организация или институция с ранг, съответстващ на ранга на лицата по ал. 1 и 2, когато са на посещение в Република България.

Законът казва, че освен споменатите вече лица при необходимост се охраняват също техните семейства, други народни представители или пък свързани с националната сигурност. Всяко посегателство срещу тях би създало затруднения на властта.

Целта е охраната на всички тези лица да не е за сметка на бюджета на НСО като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана.

Постигането на значителни икономии на разходите за охрана ще позволят на НСО да отдели от своя бюджет средства за съвременно и техническо оборудване, превозни средства и квалификация на служителите за охрана, мотивират се депутатите.

Предвидена е и разпоредба, с която се задъжава началникът на НСО да изготви и предложи за утвърждаване на министъра на финасите Владислав Горанов тарифа за предоставяната ограна.

БГНЕС припомня, че дебатите за промените в закона бяха започнати в края на декември след катастрофа с кола на НСО, при която беше блъснато 14-годишно момче. След инцидента началникът на Службата бригаден генерал Красимир Станчев настоя за спешни промени в Закона за НСО.

"Поемам ангажимент те да се случват плавно, защото в основата на всяка промяна винаги стоят хората. Промените не могат да се случват само „отгоре“. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа", категоричен е бригаден генерал Красимир Станчев.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Младен Маринов също призоваха за промени, но без да се бърза. /БГНЕС