ДПС: Ще настояваме и за машинно преброяване на гласовете

Не само ще настояваме за машинно гласуване, но ще настояваме и за машинно броене. Това заяви заместник-председателят па ПГ на ДПС Йордан Цонев, предаде репортер на БГНЕС.

Цонев взе участие в дебата по промените в Изборния кодекс, които предвиждат машинното гласуване да отпадне при местните и парламентарни избори и препотвърди, че ДПС няма да подкрепи така предложения законопроект. Сред аргументите на движението са честите манипулации и фалшификации, които се случват в секционните избирателни комисии, които от ДПС определиха като „най-слабото звено в целия изборен процес“ от началото на демокрацията у нас.

„Нашата констатация е, че машинното гласуване на тези избори беше умишлено компрометирано“, категоричен бе Цонев, според който държавата има достатъчен капацитет да се справи със сертифицирането и одитирането на машините за гласуване, както и със свързаните с това проблеми.

„На второ място – ДПС изрично предложи, когато приемахме промените в Изборния кодекс, да не се приемат машини на стойността на нови такива. Ако може тази далавера да я пропуснат тези, които я правят. Поне тази. Да се произведат машини. Това не представлява никаква сложност“, смята депутатът. Според него държавното дружество „Информационно обслужване“ може да направи и софтуера към машините.

От ДПС са съгласни единствено с твърдението, че за предстоящите наесен местни избори машинно гласуване не може да се произведе в 6 000 секции, какъвто обем бе заложен в закона. „Но това не ви дава никакво основание с лека ръка да изключите машинното гласуване от двата най-важни избора в страната – парламентарните и местните. Добре, за местните има аргументи – няма време, а има пороци, които трябва да се отстранят. Но защо завинаги? Та в кюпа и парламентарните. Това, уважаеми колеги от ГЕРБ, насочва вниманието към вас в една много лоша перспектива. Искате да запазите ръчното броене в секционните комисии и да приемете всички дефекти, които се случват там, върху себе си“, обърна се Цонев към управляващите. /БГНЕС