ДПС във Венец: Хранили сме половин Европа, сега разчитаме на внос. Ще възродим производството

България е хранела половин Европа, а сега разчитаме на внос. Ще възродим производството. Това заявиха на предизборна среща в с. Венец лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, водач на Шуменската листа и вицепрезидентът на световните либерали Хамид Хамид, втори в областния списък, съобщиха от пресцентъра на партията.

Всички налагат дневен ред на хората, без да се опитват да разберат какъв е техният. Щели да сменят някого в съдебната система. Наричат това реформа. Но тук, когато отидем на пазара хората казват: инфлацията е голяма, цените са високи, обедняхме, няма сигурност за работните места. Със същите доходи не можем да купим онова, което вземахме преди една година. Това е дневният ред на Венец и на хората, подчерта Карадайъ.

С какво се занимават останалите? Едните казват „Има как", но няма как да има как, като не знаят как. Другите 12 години управляваха еднолично. А всички поотделно и взети заедно гледат как да го няма ДПС, продължи Карадайъ.

И едните, и другите казват, че не искат да са с ДПС. Но, когато видят зор, идват при ДПС, категоричен бе лидерът на Движението.

Еднолично управляваха. Резултатът в района е, че дърводобивът цъфти, но дървоснабдяването не стига до хората. Строиха, градиха, но имаме ли вода? Имаме проблем с водата в ХХІ век. Инфраструктурата е проблем в областта. А пътищата ни в какво състояние са, продължи с въпросите Мустафа Карадайъ. И отсече: "Времето на едноличните, еднопартийни управления отмина.".

Нашето мото е „Разум, Отговорност, Диалог!" - РОД. Ние сме голям род, ще се обединим, така както го показахме и последния месец, каза Карадайъ. И обясни: "Горд съм да съм част от този род на ДПС, който след опустошителното земетресение в Република Турция показа какво е състрадание, съпричастност, милосърдие. Още след първите часове на земетресението структурите на ДПС тръгнаха и организираха мащабна дарителска кампания. Но дарители бяха всички български граждани, без оглед на партийна етническа, религиозна или етническа принадлежност.".

ДПС стои в основата на обединението на всички български граждани. Така трябва да направим на тези избори, че ДПС да е в основата на обединението на партиите, за да има изход от политическата криза. С омраза проблемите няма да се решат, каза още Мустафа Карадайъ.

Той се фокусира върху най-големия проблем за хората в момента - обедняването.

Ние, хората, обедняхме, но и държавата обедня. Казват че има привнесена отвън инфлация. Но в Европа тя е 8 %, а в България е 17 на сто. При храните е още по-висока - 25-30%, за някои стоки поскъпването 50 %, цитира данните на статистиката лидерът на ДПС.

И постави голямата цел: Да спрем обедняването и да достигнем средноевропейските стандарти на живот.

Държавата затъва. Две години сме постоянно в изборен цикъл - от избори на избори. Защо стана така? Защото партиите и политиците се откъснаха от проблемите на хората. Измислиха си техни проблеми, намериха си техни теми и в момента говорят за всичко друго, но не и за решаване на проблемите на хората и за кризите в държавата, заяви и Хамид Хамид.

Какво ще направи ДПС? Първото, което ще направим, е да върнем нормалността и диалога в политиката. Ако няма нормалност и диалог, няма нормално правителство и няма стабилност в държавата, категоричен бе председателят на Комисията по вътрешен ред в 48-ото НС.

Когато няма стабилност в държавата, не работят институциите. Когато институциите не работят и като цяло държавата не работи, няма спокойствие за бизнеса, допълни той.

Тогава бизнесът усеща страх, няма сигурна среда и не идват нови инвестиции. По този начин от една страна пада продуктивността на труда, от друга страна пада производството, намалят приходите от данъци, каза Хамид Хамид.

В момента България внася над 75% от плодовете и зеленчуците си. Ще създадем условия страната ни да произвежда, както е произвеждала навремето, заяви Хамид. И припомни, че между двете световни войни България е хранила половин Европа.

Сега, когато светът изпитва недостиг на храни, ние имаме всички възможности да произвеждаме, да изнасяме, да реализираме. Ще създадем условия за високотехнологична икономика, за по-голяма добавена стойност, за по-големи приходи. Тогава ще можем да увеличим пенсии и заплати, да имаме европейски доходи, каза още кандидатът за народен представител от Шумен.

Другите избират модел, при който взимаме кредити, раздаваме малко помощи и казваме решихме проблемите на хората. Къде е производството? В България бизнесът се е превърнал в търговска дейност, производството вече го няма, каза Хамид.

ДПС се е нагърбило да създаде условия за развитие на икономиката. Затова се нуждаем от вашата подкрепа, знаем как да го направим. Има как, има с кого, има къде - ако си спомняте, заяви Хамид. И се възмути: "Откраднали са нашия лозунг от местните избори преди 4 години."/БГНЕС