Драган Антоновски: Да инвестираме в сближаването между България и РСМ

Трябва да се инвестира в сближаването между България и РС Македония. Това е по-адекватна политика от съществуващата в момента стагнация в двустранните отношения.

Това заяви в ексклузивно интервю за БГНЕС Драган Антоновски, генерален директор на държавната информационна агенция на РСМ МИА.

„Отношенията между двете страни трябва да се изграждат. В момента сме във фаза на разграждане или стагнация. По-адекватно е да се инвестира в това, което ни сближава, а не в това, което ни раздалечава“, каза той.

Според него всички въпроси, които съществуват между нашите страни могат да бъдат разрешени, но дали това ще стане точно в този момент – отговорът е в различните концепции.

„Едно са политиките, друго са гражданите, друго е народът, друго са чувствата. Тук има много елементи, като актуалната ситуация пречи да се градят добри отношения“, добави Антоновски.

Генералният директор на МИА често посещава България и вижда много прилики между нашите две страни. Първата, най-набиваща се на очи, е предизборната ситуация. В РСМ в неделя се проведоха избори за местна власт.

„Ниската избирателна активност на местните избори е най-голямата изненада за политическия елит в РС Македония. По-малко от половината избиратели отидоха до избирателните урни в неделя. Това е сериозен сигнал към всички партии“, заяви Драган Антоновски.

„В македонския контекст е по-лесно да бъдеш в опозиция, отколкото на власт. У нас е правило да се гласува "против", а не "за". Мисля, че и опозицията беше изненадана от броя на гласовете си. На миналите избори резултатът на СДСМ беше резултат от цунамито срещу Никола Груевски и предходното управление на ВМРО-ДПМНЕ. Това изобщо не означаваше подкрепа към партията, която дойде на власт“, добави той.

В момента не се наблюдава цунами срещу управлението на Зоран Заев. Според него има нова политическа ситуация, която също може да се тълкува като изненада. Това са независимите кандидати, които заедно със СДСМ участваха в свалянето на предишното управление, сега те се отделиха в собствено обединение. Те влязоха като съветници и са в опозиция и на сегашното управление, и на предходното, подчерта той.

На въпрос дали македонската политическа сцена е ориентирана като цяло на ляво и няма автентична десница, Антоновски каза: „Класическа десница и класическа левица няма. Да, политическите партии се декларират като десница, левица и център. Но не съм убеден, че те сериозно защитават подобни ценности“.

Според него все още е рано да се говори за нови предсрочни парламентарни избори. „Нека да видим как ще завърши вторият тур от местните избори, които са насрочени за 31 октомври“, заяви генералният директор на МИА. /БГНЕС