Драги хвърли оставка, когато ЕС се нуждае най-много от него

След като премиерският пост на италианския министър-председател Марио Драги е на ръба на провала, Европейският съюз може би ще загуби един от последните си зрели политици.

74-годишният Драги има заслуга за спасяването на еврото по време на финансовата криза и изигра решаваща роля за стабилизирането на третата по големина икономика в ЕС, която е изправена пред енергийна криза и война на прага на блока.

Но вътрешнополитическата вражда в коалиционното му правителство се оказа твърде тежка за италианския лидер и в четвъртък той обяви, че ще подаде оставка. Оставката му беше незабавно отхвърлена от италианския президент Серджо Матарела, но драмата не е приключила.

Следващата сряда ще се проведе вот на доверие, за да се провери дали правителството може да продължи да работи. Далеч не е ясно дали съюзът на Драги ще оцелее.

Политическите сътресения в Италия ще бъдат усетени в цяла Европа в критичен момент, докато лидерите на ЕС се борят с това как да реагират на нахлуването на Русия в Украйна, необузданата инфлация и новата вълна на коронавируса.

Крахът на правителството на Драги би рискувал да предизвика "дестабилизиране на Европа", заяви Антонио Саконе, сенатор от партията "Форца Италия" в Сената, докато в четвъртък в Рим се разиграваше политическа драма. "Ще направите услуга на Путин", каза той на критиците на Драги преди ключовото гласуване в парламента.

Кризата избухна, след като дългогодишното напрежение между Драги и коалиционните му партньори от популисткото движение "5 Звезди" достигна "точка на кипене". След седмици на все по-неприятни разговори "5 Звезди" напуснаха и отказаха да подкрепят един от подписаните от Драги икономически планове, което според министър-председателя е равносилно на вот на недоверие към коалицията.

Премиерът веднага отиде при Матарела, за да обсъди с него бъдещето си, преди да предложи оставката си. Ако Драги в крайна сметка напусне поста си, това ще доведе до период на нестабилност и до опасност от предсрочни избори в Италия.

Но дори и правителството на Драги да оцелее, този епизод може да бъде просто първата от многото борби за власт, защото партиите в раздробената коалиция, ще увеличат претенциите си преди изборите през следващата година. Вчера финансовите пазари реагираха на задълбочаването на политическата криза в Италия. Еврото поевтиня спрямо долара, а разликата между доходността на италианските и германските облигации, която се разглежда като ключов индикатор за риска, нарасна.

Макар че пазарната бъркотия ще се отрази най-силно на италианската икономика, политици и анализатори предупреждават, че щетите от напускането на Драги ще се почувстват в цяла Европа.

Като бивш председател на Европейската централна банка, неговият авторитет по икономическите въпроси му помогна да заеме ключова роля в дискусиите между европейските лидери, заяви конституционният адвокат и депутат от Демократическата партия Стефано Чеканти.

"Германският канцлер Шолц съвсем скоро дойде на власт, а Макрон спечели изборите във Франция, но е обезсилен", каза Чеканти. "След тях Драги е най-важният".

Ако Драги си тръгне, неговото лидерство в Брюксел ще липсва. Сред недовършените му дела е и това, че той се застъпи за реформа на фискалните правила на ЕС, като се обедини с френския президент Еманюел Макрон, за да формира план, който все още не е осъществен.

Освен това плановете за справяне с енергийната криза, включително пакет от мерки за подкрепа, които да намалят въздействието на рязко покачващите се цени върху потребителите и предприятията, може да се окажат по-трудни за изпълнение без Драги, смята Волфанго Пиколи, политически анализатор в Teneo.

На европейско равнище Драги настоява за ограничаване на цените на петрола и може би дори на газа с надеждата да намали нарастващите плащания към Русия. Руският президент Владимир Путин все още финансира инвазията си в Украйна с милиардите, спечелени от продажбата на изкопаеми горива на ЕС, дори когато блокът бърза да намали покупките си. Въпреки че идеята на Драги за ценови таван на горивата има противници, тя ще бъде включена в дискусиите на лидерите на ЕС през следващите месеци.

"Това са инициативи, в които Драги би могъл да повлияе", каза Пиколи. "Той ще бъде изслушан в Европа и може да говори директно с Байдън. Така че това може да бъде загуба за Европа".

След това стои въпросът къде би се озовала Италия с една смяна на правителството.

Първоначално Драги беше назначен на поста в началото на 2021 г., за да изготви и приложи пакета за икономическо възстановяване на Италия след пандемията, включващ заеми и безвъзмездни средства от ЕС. Те бяха обвързани с широкообхватни реформи, за чието осъществяване ръководството на Драги се считаше за жизненоважно.

Като най-голям получател на финансиране от ЕС, Италия е ключов тест за успеха на програмата: Ако фондът трябва да стане постоянен, той трябва да бъде оценен като успешен там.

За някои оставането на Драги на поста може да помогне и за гарантиране на приемствеността на европейската политика по отношение на Украйна.

В първата си реч Драги обяви, че правителството му е пронатовско и проевропейско, и е смятан за един от европейските лидери, които са най-твърдо настроени към Москва, като изисква от другите европейски държави да бъдат по-строги към олигарсите и подкрепя кандидатурата на Украйна за официален кандидат за членство в ЕС. Неговото напускане би довело до риск от отслабване на западния алианс.

За други обаче твърдата позиция на Драги по отношение на Украйна е предимно говорене. Приносът на Италия към военната и финансовата подкрепа е малък в сравнение с други държави.

Маурицио Гаспари, сенатор от партията "Форца Италия", омаловажи влиянието на евентуалното напускане на Драги, като посочи, че времето му така или иначе е ограничено от края на мандата през 2023 г. „Драги не трябва да бъде принуждаван да остане, защото Италия се страхува от избори, каза той.

В краткосрочен план не е сигурно дали Драги ще напусне поста си.

В сряда лидерът на "5 Звезди" Джузепе Конте посочи, че партията му все още иска да подкрепи правителството, въпреки че не подкрепи икономическия пакет при гласуването в четвъртък.

Но ако партията на Конте реши да напусне правителството, Драги заяви, че не иска да ръководи следващо без "5 Звезди". Дясната партия "Лига" също намекна, че подкрепя избори.

Ако Драги загуби вота на доверие следващата седмица, президентът може да свика предсрочни избори. Но ако Драги спечели и бъде склонен да остане на поста си, мнозина настояват, че оставането му ще бъде не само в национален интерес, но и в интерес на Европа.

"Ролята на Драги в Европа", казва Чеканти, "е най-основателната причина Драги да остане".

--------------------------------------------------------

Хана Робъртс, „Политико”