Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Народното събрание освободи Стефан Янев и избра Драгомир Заков за министър на отбраната, предаде репортер на БГНЕС.

Персоналните промени в Министерски съвет бяха одобрени със 184 гласа "за", нямаше "против", 33-ма се въздържаха.

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет в понеделник, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден. Първото предложение бе Тодор Тагарев, оттеглен непосредствено преди днешното извънредно заседание на НС.

Повод за първата оставка в кабинета "Петков" бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

ГЕРБ: Ще подкрепим оставката на Янев, за по-малко от 80 дни само провали

В този момент България има нужда от единение и национална отговорна позиция, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на дебата по персоналните промени в кабинета "Петков".

"България в момент на война на по-малкво от 300 км има нужда и от министър на отбраната, който да знае, че там се води война. ГЕРБ ще гласува "за" оставката на министър Стефан Янев, но днес в този дебат стана ясно и още нещо - че днес е ден 78-ми от вашето управление. За по-малко от 80 дни наблюдаваме първи грандиозен провал след многото ежедневни провали на странната ви конструкция. Най-слабото от гледна точка на електорална подкрепа, най-слабото от гледна точка на обществена подкрепа, най-слабо от гледна точка на идеологическа съвместимост и легитимност управление. От ден 1 нямате нито едно смислено управленско решение", подчерта Атанасова.

По думите ѝ няма да бъдат простени на правителството хаотичните действия и ежедневните грешки. "Вие нямате дори едно граматическо вярно изречение", заяви още Десилава Атанасова, обръщайки се към премиера Кирил Петков.

Тя изрази надежда скоро да се гласува още една оставка и това да е неговата и на целия Министерски съвет.

Продължаваме промяната: Да не се делим на русофили и русофоби

Настоящата криза, националната ни сигурност и интереси са неразривно свързани с общата позиция на ЕС и НАТО по отношение на войната в Украйна. "Продължаваме промяната" оценява приноса на ген. Стефан Янев към Българската армия, визията му за модернизация и неговата експертиза, каза председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров.

"При ситуация, в която войната е на няколко стотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас. Не можем да си позволим различия в общата позиция и в общата посока. На първо място, няма как да подминем дисонанса с общата позиция на правителството и съюзниците по отношение на конфликта в Украйна", каза още Гюров.

Според него разпалването на война поради имперски интереси на един човек, не може да бъде нито оправдано, нито подминато. "Ние не сме срещу Русия. Бихме искали много ясно и категорично да подчертаем това, но няма как да замълчим, когато руският президент нарежда нападение над независима държава. Руският народ също не го иска. Не иска война и с граждански протести, независимо от хилядите вече арести. Хората излязоха и казаха "Не" на агресията срещу Украйна", заяви още председателят на ПГ на "Продължаваме промяната". По думите му Путин няма подкрепата на руския народ за тази война.

Гюров заяви, че "Продължаваме промяната" не се опасява от електоралните нагласи, защото за тях много по-важен е българският национален интерес. По думите му прекратяване на конфликта може да се случи само чрез деескалация и връщане към преговорите. Той призова да не се делим на русофили и русофоби и да загърбим популизма.

ДПС: Правителството вече е вредно за страната

В името на мира и стабилността, ДПС няма да иска оставката на целия кабинет, но това правителство вече е вредно за страната, заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ.

"Българската държава не е опитна лаборатория и българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти. Българските граждани искат сигурност. Българските граждани повече не трябва да бъдат лъгани. Те заслужават честно отношение, ясни отговори и адекватни държавнически решения", заяви още Карадайъ.

Според него е нужна политическа воля. Той отправи призив към президента, Министерски съвет за общи координирани действия между всички институции в името на Родината, мира и бъдещето на България, на региона, Европа и света.

По думите му днес се предлага освобождаване на министъра на отбраната само два месеца след като се гласува този кабинет и липсват ясни аргументи.

БСП: Не може да позволим противоречие между премиер и министър на отбраната

"БСП за България" няма как да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните геополитически кризи, ще хвърли страната в хаоса на политическата криза и дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент. Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент е нужно силно лидерство", заяви председателят на Комисията по отбрана и депутат от "БСП за България" Атанас Зафиров по време на дебата.

По думите му няма как в тази обстановка премиерът и един от ключовите министри да говорят на различен език.

Заместник-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин и заяви, че всяка помощ за Украйна ще получи пълната подкрепа на БСП. "Но оръжия не. БСП е стабилизиращ и в повечето случаи обединителен фактор в управлението - и в парламента, и в правителството. Вярвам, че никой не може да отрече този факт. Днес трябва да кажем, че се очертават дълбоки разделителни линии в обществото, който не го вижда, не разбира какво се случва. Наша обща задача е да търсим обединение и здрава основа", каза още Вигенин.

По думите му не е тайна, че избирателите на БСП имат симпатия към Стефан Янев. Той посочи, че обаче не може да се позволи противоречие между премиер и министър на отбраната точно сега.

Демократична България: Това е вот на доверие към управлението

Третирайте нашия глас, на "Демократична България", като потвърждаване на нашата подкрепа за това правителство, като вот на доверие на това управление, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов по време на дебата.

"Това правителство беше съставено и започна да действа в една съвършено различна ситуация и със съвършено различна представа за това какво е възможно да се случи в бъдещето. Не смятам, че някой очакваше реално да се случи това, което в момента се случва на няколко стотин километра от нас, буквално на нашия праг. Ние се намираме в една радикално променена среда", каза още Иванов.

По думите му смяната, която днес депутатите обсъждат, е резултат от тази промяна. "Тази смяна, е рязка, тя е нетрадиционна от гледна точка на нормалната политическа практика, а именно, че тя е адаптация на кабинета към радикално променена реалност. Тази радикално променена реалност ще промени международните отношения, българската политика, започва и с промяна в кабинета. Тя започва с необходимост да се борави внимателно с думите", заяви още съпредседателят на "Демократична България".

Той обясни, че понятието война не е въпрос на лично мнение на един политик, който до преди няколко седмици е оперирал в ситуация, в която си мисли, че може да сме гъвкави. "Понятието война е международен термин, термин фундаментален на международното право и отношения", посочи още Христо Иванов.

Според него нежеланието на Владимир Путин да използва това понятие е нежелание да признае, че е на терена на Хагските конвенции. "Това правителство ще трябва да се справя с тази нова реалност и в нея да изгражда нови консенсуси", посочи още Христо Иванов.

Той посочи, че нашето противопоставяне е на политиката на Путин, но не на руския народ.

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" ще подкрепи персоналните промени в кабинета.

"Днес, правейки тази стъпка, ще призовем да си даваме сметка, при всичките си различия, които няма да изчезнат, че ние всички заедно трябва да подкрепяме г-н Петков и това правителство", каза Христо Иванов.

ИТН: Води се война и не става въпрос за каквито и да е операции

"Има такъв народ" ще подкрепи оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Това каза народният представител от "Има такъв народ" Станислав Балабанов по време на дебата.

Станислав Балабанов подчерта, че се води война и загиват мирни граждани и не става въпрос въобще за каквито и да е операции.

"Цял ден, г-н министър-председател, слушаме подадените ръце от страна на опозицията, не трябва да ги приемаме, защото в опозицията, така наречена, има достатъчно фалшиви герои. Колегите от ГЕРБ, които още през 2016 година защитиха интересите на Путин, който води война в момента в Украйна, прокарвайки "Турски поток" и заобикаляйки Украйна, днес говорят за евроатлантически ценности", каза Балабанов.

По думите му лидерът на "Възраждане", който видимо защитава руските интереси, по-скоро трябва да провери и контролира депутатите си. "Социалните мрежи помнят тези факти. Докато предоговарят условията си на финансиране, мога да цитирам едни думи на г-жа Гунчева на датата, която убиха брутално в Москва един човек, какъвто беше Борис Немцов: "В Русия винаги е имало само терор, а Путин е най-лошото нещо след Сталин"", цитира Балабанов.

От своя страна Елена Гунчева каза, че Станислав Балабанов трябва да бъде контролиран от Слави Трифонов. По думите ѝ за Балабанов най-важното са коментарите от преди години. "Нямам намерение да доказвам, че нямам сестра. Нито съм писала подобно нещо, нито имам намерение да се обяснявам и оправдавам. Това, което ви призовавам, г-н Балабанов, е в името на вашата четворна коалиция, да не продавате интересите на България", каза още тя. Според нея всички са договаряли властта на "Козяк".

Костадин Костадинов също взе думата и посочи "крадецът вика дръжте крадеца". Според него това, че няма кой да спаси българите в Одеса е в резултат на предателската политика на кабинета.

Министър-председателят Кирил Петков, който присъства в пленарна зала заедно с членовете на кабинета, обърна внимание на спасените снощи 190 човека. "Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси. Вие защо не сте там в Одеса да водите рейсовете и да спасявате българите", попита Петков. Той посочи, че снощи, в 03.00 часа, са извозвани деца и жени - хора с български паспорти и обръщайки се към Костадинов го попита защо не е там.

Впоследствие председателстващият заседанието Мирослав Иванов наказа Костадин Костадинов със забележка.

През цялото време на дебати пред сградата на парламента, а после и пред сградата на Мнистерство на отбраната се провеждаше мирна демонстрация в подкрепа на Стефан Янев. /БГНЕС