Драматичен спад в популярността на Хари и Меган сред британците

Интервюто, което принц Хари и Меган Маркъл дадоха на Опра Уинфри по американската телевизионна компания CBS, е тема номер едно през цялата седмица във Великобритания. Обществеността е разделена, но изглежда повечето обвиняват двойката за конфронтацията с монархията.

Изповедта пред телевизионните камери шокира британското кралско семейство и според анкета на YouGov Меган и Хари никога не са били толкова малко популярни. 48% от анкетираните имат отрицателно мнение за Хари, а само 43% имат положително, което е първият път в историята, в който по-малкият син на Чарлз е столкова малка подкрепа. Меган е още по-зле, почти 60% от анкетираните имат отрицателно мнение за нея и само един натри британци я подкрепя.

Има и видима пропаст между поколенията, когато става въпрос за подкрепа на Меган и Хари, от една страна, и монархията, от друга. Младите хора на възраст под 24 години са убедително на страната на двойката, докато тези на възраст над 65 години подкрепят предимно кралицата.

Елизабет II е членът на кралското семейство с най-голяма подкрепа от британците, цели 80%.

Мнозинството от две трети все още подкрепя монархията по принцип и само 25% от анкетираните искат да променят съществуващия модел. /БГНЕС