Драстичен скок в цените на месо, яйца и мляко за последната година

Във времена на висока инфлация, растящи цени и социално недоволство БГНЕС провери какви са били цените на основни хранителни продукти през месец август 2021 година и да ги сравни с тези от месец август тази година. За проверката си използвахме брошури на няколко магазина от големи търговски вериги, които има почти във всеки град.

Основните продукти, чиято цена се е повишила и които разгледахме са: на първо място млечните продукти – прясно и кисело мляко, сирене кашкавал и масло, на второ място разгледахме цената на хляба, след това сравнихме цените на местните продукти, проследихме как се е променила цената на олиото и разгледахме как варира цената на кора яйца.

Преди обаче да разкрием резултатите от нашето проучване, ще ви представим данните на една от основните, дори най-важна причина за високите цени на продуктите в магазините. Това, както може би се досещате е инфлацията в страната, която според данни на НСИ е 17,7% за месец август тази година в сравнение с тази от 2021г. Има усетливо повишение, за което не говорят само цифрите, но и сметките, които всеки от нас плаща в магазините за сравнително малък брой закупени продукти.

Започнахме нашето проучване с млечните продукти, защото те са неизменна част от продуктите, закупувани във всяко едно домакинство. В каталозите на избраните от нас магазини за месец август 2021г. открихме, че средната цена на прясното мляко е била 1,79лв., средната цена за кофичка кисело мляко е била около 0,95 ст., средната цена за килограм сирене е била 7,99лв., средната цена за килограм кашкавал е била около 8,59лв. и средната цена на 250 грама масло е била около 2,69лв. Нека обаче видим каква е цената през август 2022г.. Започваме с прясното мляко – цената през август тази година беше 2,49лв. , кофичка кисело мляко струваше 1,09лв. , килограм сирене ни струваше средно 16,49лв. , килограм кашкавал около 15-16 лв. и 250 грама масло достигнаха цена от 4,99лв.

Следващият продукт, чиято цена разгледахме беше хлябът. Всички си спомняме как преди не чак толкова дълго време хлябът на промоция беше средно около 0,79 ст. Днес обаче шансовете за такава цена са почти нулеви. През август миналата година цената на хляба беше около 1,30-1,40 лв., докато този август средната цена на хляба е средно около 2 лв.

Месните продукти също бяха обект на нашето проучване и там ситуацията с повишаването на цените не е по-различна. Избрахме си месни продукти, които всяко едно семейство обичайно използва за приготвяне на ястия – пилешко, свинско и кайма. През август 2021г. средната цена на килограм пилешко е била около 6,99 лв., докато през този август тя е около 9,99лв. Продължаваме със свинското месо – през август миналата година килограм свинско ни е струвал около 6,70лв, а през август тази година е около 8,99лв. и на последно място каймата (1 кг) през миналия август е била около 7,99 , докато сега е около 9,99лв.

През изминалите няколко месеца хората се сблъскаха с огромни тревоги след като цената на олиото се вдигна с огромни темпове. През изминалия август цената за бутилка олио 1 литър беше около 2,99 лв., докато през август тази година цената за това количество достигна до 4,99лв.

Продукт, който продължава да променя своята цена във възходящ ход, за съжаление, са и яйцата. Миналия август една кора яйца (10 броя) е била около 2,29 лв., а през август тази година достигна до 3,40лв.

Резултатите от нашето проучване показват, че цените на основните продукти, които използваме са се повишили. На пръв поглед увеличението при повечето продукти е около 1-2 лева и не изглежда толкова голямо, но ако направим равносметка в края на месеца ще видим, че харчим повече отколкото ни се иска.

Приготвихме и бонус за вас читателите. Както всички знаем не всички обичат да купуват от големите хипермаркети, а предпочитат да купуват домашни продукти. С повишаването на инфлацията и домашните продукти вдигнаха цените си – прясното мляко се повиши от 1,20 лв. на 1,80лв. за литър в повечето области в страната, килограм кашкавал и сирене достигнаха до 16-17 лв., а през миналата година са били около 13 лв. /БГНЕС