Дребният бизнес в Гърция се връща към работа

Фризьорските салони ще бъдат сред малките предприятия, които ще отворят отново през май и юни в Гърция с облекчаване на ограниченията от правителството, заяви правителственият говорител.

Премиерът Кириакос Мицотакис ще обяви плана във вторник, каза Стелиос Пецас пред репортери, като добави, че ограниченията ще бъдат премахнати постепенно, за да може да се оцени въздействието върху общественото здраве.

Малкият бизнес, като фризьорски салони, ще бъде първият отворен при строги условия за дистанцираност, докато по-големите предприятия, ресторанти и църкви ще отворят врати по-късно, каза той.

Гърция наложи строги ограничителни мерки на 23 март, като затвори училища, хотели, кафенета, музеи, археологически обекти и повечето магазини и ресторанти.

Наредбите са в сила до 4 май, а Пецас в понеделник поиска синдикатите да отложат шествията в петък за Празника на труда по здравословни причини.

Супермаркетите, банките и ресторантите за доставка на храна са сред малкото бизнеси, които все още работят, а гърците трябва да информират властите, когато напускат домовете си поради необходимост или рискуват глоби.

Страната очаква националното производство да спадне с между 5 и 10 процента заради коронавирусната криза.

Загубата на приходи от туризъм е основна част от това свиване, тъй като секторът представлява около една четвърт от икономиката.

Някои хотели могат да се отворят отново от края на юни, в зависимост от наличието на транспорт, заяви Пецас.

Досега Гърция е регистрирала 135 смъртни случая, като 46 души са все още в интензивни отделения. /БГНЕС