Древната Петра - призрачен град след пандемията COVID-19

Повече от две хилядолетия древният град Петра се извисява величествено над Йорданската пустиня, пише АФП. Днес известните му розово-червени храмове, врязани в скалната повърхност, лежат празни и тихи.

Откакто пандемията от коронавирус се разпространи по света, йорданските власти наложиха извънредни мерки и последните туристи отпътуваха на 16 март, ден преди Хашемитското кралство да затвори границите си. "За първи път виждам това място толкова празно. Обикновено тук има хиляди туристи", казва 42-годишният работник, който охранява древния археологически обект повече от десет години. „Всяка година по това време мястото е изпълнено с шума от туристите“, споделя той. "Днес всичко, което можем да чуем, са пеещите птици." Едно от седемте чудеса на света и обявено за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1985 г., Петра някога е била столица на номадския арабски народ набатейци и датира от най-малко 200 години пр.н.е. С течение на времето се превърна в притегателен център за туризма в страната и региона. Неговият зрелищен Ал-Хазне, или съкровищницата, със зашеметяващата си пясъчна фасада, е една от най-известните атракции на Петра и бе декор за филма на Стивън Спилбърг от 1989 г. „Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход“. Но сега стръмната криволичеща пътека Сик - пролом с дължина над километър, който води в Ал-Хазнех - е пуста. Изчезнаха туристите, които обикновено пешком или яздейки магаре или кон, преминават по пътеката. Животът е в упадък. Масите в кафенетата събират дебел пласт прах или са обсипани със забравени пластмасови чаши, докато предмети като тениски в магазините за сувенири избеляват под лъчите на пустинното слънце. Никога преди Огромният обект, разположен в дълбока долина между Червено море, на юг и Мъртво море на север, е град-призрак. Около 200 екскурзоводи, заедно с 1500 собственици на коне и магарета са останали без работа. Това е „катастрофа“, каза 55-годишният Наим Навафлех, който е водач тук от около 30 години. Йордания посреща около пет милиона посетители годишно, а туризмът представлява 14 процента от БВП на страната, в който са ангажирани около 100 000 души. Баща на шест деца, Навафлех печелеше преди по 70 долара на ден. "В миналото броят на посетителите варираше според катаклизмите в региона. Но днес изобщо няма туристи. Това никога не се е случвало преди", каза той.

Йордания вече беше в несигурно положение преди пандемията, като през първото тримесечие на 2020 г. безработицата отбеляза 19,3%. Граничеща с разкъсваните от конфликти Сирия и Ирак и без петролното богатство на някои от съседите си, кралството работи за възраждането на своята туристическа индустрия. Петра, огромна площ от 264 000 квадратни метра южно от Аман, видя рекордните „1,13 милиона посетители миналата година, включително милион от чужбина“, заяви Сюлейман ал Фараджат, отговорен за туризма и развитието в Петра. Около 80 процента от приблизително 38 000 души в региона, които са основно номади бедуини, зависят пряко или косвено от туризма, каза той. Подобно на Наел Навас, 41-годишен, баща на осем деца, който печелеше между 40 и 55 долара на ден, като превозваше туристи до и от Петра на гърба на магарето си. "Ще бъдем в наистина трудна ситуация", ако туристическата индустрия не се съвземе, каза той и добави, че от средата на март той работи за търговец на животни. Празни хотели Фараят каза, че се надява посетителите бързо да се върнат в "страни, по-малко засегнати от пандемията" като кралството. Но екскурзоводът се притеснява, че някои туристи, особено възрастните хора и пенсионерите, може да не са склонни да се върнат. С население от около 10 милиона, Йордания официално е регистрирала малко над 800 случая на COVID-19 и девет смъртни случая. Туризмът донесе на Йордания 5,3 милиарда долара миналата година, според Абед ал-Раззак Арабият, ръководител на Йорданския съвет за туризъм.

Но приходите почти напълно пресъхнаха, каза той, обещавайки мерки за спасяване на сезона, включително фокусиране върху вътрешния туризъм. Междувременно за 45-те хотела на Петра ситуацията е мрачна. "Пандемията дойде в разгара на нашия туристически сезон", заяви собственикът Тарек Туиси, който е и ръководител на хотелиерската асоциация в Петра. „Резервациите бяха над 90 процента и за по-малко от седмица всички бяха отменени“, каза той. "Заетостта в моя хотел сега е нула“. / БГНЕС