Дизайнерът Дрис ван Нотен се оттегля от поста творчески директор

Дрис Ван Нотен се оттегля от поста творчески директор на едноименния си лейбъл, съобщи “Харпърс базар“.


Тази сутрин Ван Нотен публикува писмо, което започва със "Скъпи приятели" и в което излага плана си да се оттегли от ръководството на модната къща, основана от него през 1986 г. - лейбъл, оказал огромно влияние върху модната индустрия и начина, по който се обличат жените. Колекцията Есен/Зима 2024-25, която Ван Нотен показа само преди няколко седмици в Париж, беше последната му за дамската част на бизнеса, а през юни той ще направи последното си ревю там по време на Седмицата на мъжката мода Пролет/Лято 2025. Дамската колекция Пролет/Лято 2025, която ще бъде показана през есента, ще бъде проектирана от екипа на студиото на Ван Нотен без него.

В писмото си белгийският дизайнер казва: "Сега искам да пренасоча цялото си внимание към всички неща, за които никога не съм имал време. От известно време се подготвям за този момент и чувствам, че е време да оставя място на ново поколение таланти, които да внесат своята визия в марката."

Наследникът ще бъде обявен "своевременно" и за този, който ще бъде, ще бъде истинско предизвикателство да подобри наследството на Ван Нотен. Той е изключителна, но тиха сила в модата и дизайнер, чийто завладяващ и интелектуален подход към принтовете, наслояването и текстурата е в основата на голяма част от "възвишеното ежедневие", към което се обръщат и възстановяват модните дизайнери днес.

Той каза, че все пак ще остане ангажиран с марката в някои аспекти, но не е ясно какво означава това в момента. "Да виждаш дрехите ни по света, да знаеш, че те имат място в живота ти, ме изпълва с огромна радост", пише Ван Нотен в изявлението си. "Сигурен съм в това: Бъдещето на DVN остава светло." /БГНЕС