Дрон ще следи качеството на въздуха в столицата

Стартираме пилотния проект за дистанционен мониторинг за качеството на атмосферния въздух, заедно със Софийския университет. С тази система всъщност надграждаме системите за мониторинг на качеството на въздуха, които вече имаме. А това ще ни помогне, от една страна, да бъдат информирани хората още по-добре, а, от друга страна, за правилни управленски решения. Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на БГНЕС.

На кръстовището на бул. „Сливница“ и бул. „Панчо Владигеров“ доц. д-р Стелиян Димитров обясни, че идеята на системата е да помогне да се взимат по-добри решения по отношение на изграждането на инфраструктурата, която да позволи в различните части на града да се взимат правилни решения за смекчаване на проблемите, свързани с качеството на атмосферния въздух.

Пред медиите беше направена и демонстрация с дрон.

"София е с една особена география и към това, ако добавим характеристиките на урбанизираната среда, получава доста сложна картина", каза доц. Димитров и допълни, че идеята на разработката е да се направи корелация между слоя въздух, който е непосредствено над сградите в София и този, който е в уличните каньони. "По този начин ние можем да видим в отделните части на града къде се намират локалните проблеми и да помогнем на колегите от СО да вземат по-правилни решения как да изграждат, къде да изграждат специализирана инфраструктура, специални зелени стени, или преградни стени, или самото земно озеленяване, което се използва често като бариера", съобщи още той. Доц. Димитров уточни, че проектът не изземва функциите на стационарните системи за мониторинг и качество на атмосферния въздух.

Умният град, по думите му, е този, който успешно се адаптира към променящите се условия и променящата се география.

Заместник-кметът на СО Десислава Билева отбеляза, че за четвърта поредна година СО е в годишната норма на концентрация на фини прахови частици. Тя подчерта, че новите данни се очакват, но за миналата година има данни за превишаване само на една автоматична станция – в "Надежда".

Билева припомни, че СО прави напълно безплатна подмяна на отоплителните устройства и всеки, който се отоплява на дърва и въглища, може да отиде в районната администрация и да подаде заявление. Тя добави също, че по отношение на качеството на въздуха, заедно със СУ, както и с Лесотехническия университет са направили и първия в България план за улично насаждение на растителност на улици и булеварди, която е изцяло насочена към инфраструктурата, с цел улавяне на фини прахови частици. /БГНЕС