Дружество "Свети Мина" помага на социално слабите в Горна Оряховица

Традиционен коледен базар организира за поредна година дружество „Свети Мина" в двора на храма „Свети Три светители" в Горна Оряховица, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Енорийският свещеник отец Зоран

И тази година горнооряховчани можеха да закупят ръчно изработена коледна украса и картички, домашни сладки, сувенири, кукли и др., за да подпомогнат празниците на социално слаби семейства от железничарския град.

„По принцип хората се научиха, имаме програма за декември и хората си знаят и идват да купуват“, обясни председателката на женското дружество „Свети Мина" Бранислава Йовович.

„С тези закупени неща смятам, че всички средства ще отидат по предназначение и коледното вдъхновение ще озари всички социално слаби семейства, които мислят за насъщния, но нямат пари за свещи, за украси и за по-изобилна храна“, коментира горнооряховчанката Светлана Недева, която си бе купила сурвачка и коледни свещи.

Енорийският свещеник отец Зоран, който е от съседна Македония и живее в България от 2005 г., разказа, че за него е нормално в енорията да се развива благотворителна и социална дейност.

От седем години поддържаме социална трапезария за пенсионери и социално слаби хора, а от две години всеки ден се хранят тук. Благодарение на дарителите, ние отговаряме подобаващо на това предизвикателство , по едно време тук всеки ден се хранеха 130 човека. /БГНЕС