Дърводобив унищожава карпатските гори

Горският инженер Габриел Олтеан се бори срещу тази интензивна, често незаконна сеч с помощта на камери, които излъчват на живо в YouTube непрестанното преминаване на камионите на дървосекачите.


Той казва, че е предизвикал психологически шок сред местните жители, което е довело до разследвания и конфискации на дървесина - макар че все още няма осъдени.

Хора като него се борят за горите, покриващи 1500-километровата планинска верига, която обхваща осем държави и се намира в регион, за който се предполага, че е сред най-запазените в ЕС, съобщава АФП

Но в действителност липсата на правоприлагане и огромните печалби от заграбването означават, че унищожаването на горите, което води до натиск в Румъния, все още се посреща с безразличие в Полша.

В горите, покриващи Карпатите, живеят зубри, рисове, вълци и диви котки, както и десетки видове птици, като трипръст кълвач или уралска сова, които са едно от последните останали убежища на биоразнообразието в Европа.

Старите гори в планинската верига са важни и за смекчаване на изменението на климата.

Според проучване, публикувано през 2021 г. в списание Nature Climate Change, горите в световен мащаб поглъщат нетно количество от 7,6 милиарда тона въглероден диоксид, или 1,5 пъти повече от това, което САЩ отделят.

Но "средно на всеки час в Карпатите за добив на дървесина се губи горска площ от повече от пет футболни игрища", заяви Грийнпийс в доклад от ноември миналата година.

Повече от половината от площта на Карпатите се намира в Румъния, като планинската верига преминава и през Словакия, Полша, Украйна и в по-малка степен през Унгария, Сърбия, Чешката република, както и през Австрия.

Дърводобивът се оказва доходоносен бизнес в Полша. По-голямата част от горите са собственост на държавната агенция по горите, която отговаря както за опазването им, така и за добива на дървесина. За миналата година приходите на агенцията са се увеличили с 50% спрямо предходната (3,4 млрд. евро), като 90% от печалбата идват от дърводобив.

През 2018 г. най-висшият съд в Европа постанови, че полското правителство е нарушило закона, като е извършило сеч в Беловежа - обект на световното наследство на ЮНЕСКО, която е най-голямата оцеляла девствена гора в Европа.

В отговор на обвиненията в незаконна сеч властите засадиха нови дървета, което активистите отхвърлиха като невъзможност да се компенсират екологичните щети./БГНЕС