Държавен департамент: В РСМ има системно насилие над българите

В РС Македония е налице системно расово и етническо насилие и дискриминация над българите. Това се казва в доклада на Държавния департамент за правата на човека през 2023 г. в нашата югозападна съседка, предаде БГНЕС.


В документа се посочва за побоя и тежките телесни повреди, нанесени на македонски гражданин, който се самоопределя като българин, а също така и за закриването на българските културни клубове.

„Министърът на правосъдието закрива българските културни клубове "Цар Борис III" и "Иван (Ванко) Михайлов", позовавайки се на закон от 2022 г.“, пише в доклада на Държавния департамент.

„През февруари и по препоръка на Комисията за защита от дискриминация прокуратурата в Битоля започна предварително разследване на клуба "Иван (Ванко) Михайлов" по съображения за реч на омразата. Председателят на клуба е обвинен в подбуждане на етническа и расова омраза и нетърпимост и разпространение на расизъм и ксенофобия“, се казва в документа.

В него се посочва още, че „на две лица бяха повдигнати обвинения за нанасяне на тежки телесни повреди на Християн Пендиков, който се е самоопределил като българин, на основата на национална и етническа омраза“. /БГНЕС