Държавни служители на протест пред МС: Работим, а сме бедни

Синдикатът на административните служители „Подкрепа" и Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации към КНСБ се събраха на протест пред Министерския съвет (МС) с искане за запазване на предвидените размери на средствата за преодоляване на диспропорциите във възнагражденията на служителите в държавната администрация, предаде репортер на БГНЕС.


„Тук сме днес, за да се уверим, че Постановлението на МС ще бъде гласувано така, както ни беше обещано, и така, както беше договорено с нас. В продължение на три месеца водихме преговори с МС. В петък постигнахме конкретни договорки – между 200 и 300 лева за всеки работещ", каза пред БГНЕС главният икономист на КНСБ Любослав Костов, като уточни, че става въпрос за 53 хиляди души в 35 администрации, дирекции и ведомства.

По думите му от петък до сега чуват различни неща от различни места. „В понеделник, например, постановлението беше изтеглено от дневния ред, а трябваше тогава да мине – така ни беше обещано, и не се появи", обясни той.

Костов подчерта, че хората са притеснени. „Днес сме тук, всъщност, да се уверим, че това, което са обещали, ще си го изпълнят. Ако не го изпълнят, някой да излезе и да обясни – премиер ли ще е, министър ли ще е да обясни на хората защо няма да си вземат заплатите. Много хора получиха, пък тези, които останаха накрая, някъде някак си забравихме, че има едни 268 милиона и те трябваше да бъдат разпределени още преди два месеца", заяви той и допълни, че всичко е закъсняло и затова днес служителите, работещи в държавната администрация, изразяват недоволство.

Надеждата на демонстрантите е най-накрая да бъдат чути и постановлението да бъде прието.

Бистра Данова е историк и работи в Държавна агенция „Архиви". „Протестираме, защото искаме заплатите в държавната администрация да достигнат едно поне средно ниво за страната, защото в момента сме под минимума", сподели пред БГНЕС Данова и добави:

„В момента се оказва, че те изобщо няма да решат това и няма да гласуват заплатите ни да се изравнят. Ние не може да се сравняваме с частния бизнес по никакъв начин и един вид работим, а сме бедни. Разбирате ли, не можем да си покрием сметките. В такъв случай как очакват от нас да не протестираме, няма как. Всички имаме право на нормален живот, с който поне сметките да си покриваме, какво остава вече за извънредни разходи и други неща. Това е, което искаме – един нормален начин на живот."

Жената отбеляза, че никой не чува гласа на обикновените хора и затова синдикатите ги представляват, защото имат право да разговарят на по-високо ниво и организират срещи, за да могат да ги защитят.

БГНЕС припомня, че днес на редовното си заседание правителството в оставка следва да одобри постановление за разпределяне на 286 милиона лева от държавния бюджет за увеличение на заплатите в различни структури на държавната администрация. Кабинетът трябваше да приеме постановлението до понеделник, но гласуването беше отложено, което накара синдикатите да изразят опасения, че средствата, предвидени за увеличение на заплатите за заетите служители в държавната администрация, ще бъдат намалени. /БГНЕС