ДСБ иска обединение за неучастие в преговори с ГЕРБ и подкрепа за мандата на ПП

Националното ръководство на ПП „Демократи за Силна България” (ДСБ) обсъди изборните резултати и създалата се след изборите политическа обстановка в страната и взе решение да предложи на коалиционните си партньори обединение за неучастие в преговори с ГЕРБ. Формацията на ген. Атанас Атанасов иска връщане на първия мандат и подкрепа за мандата на "Продължаваме промяната".

В оповестените решения, взети от ДСБ, се казва следното:

"Националното ръководство предлага на коалиционните си партньори от КП „Демократична България – обединение” да бъде взето общо решение на обединението за неучастие в преговори за съставяне на правителство с мандатоносител ГЕРБ-СДС. Базово основание за това предложение е , че КП „Демократична България – обединение” беше създадена като обединение с основна цел отстраняване на ГЕРБ от власт и възстановяване на парламентарната република, провеждане на реформи осигуряващи върховенството на закона, ефективно разходване и децентрализация на публичните финанси, противодействие и пресичане на руското влияние в страната, отстояване на геополитическата ни принадлежност.

Същевременно, загрижени за националния интерес, в името на на изхода от политическата криза предлагаме КП „ГЕРБ- СДС” да върнат първия мандат като жест на национална отговорност и поемането на политическата вина за управлението си в рамките на повече от десетилетие. След това да подкрепят създаването на правителство с втория мандат на ПП „ Продължаваме промяната”.

Националното ръководство на ПП „ Демократи за Силна България” оценява политическата криза в страната като задълбочаваща се. Считаме, че първа стъпка за излизането от нея е сформирането на редовен кабинет. Тази ситуация, обаче не означава, че която и да е политическа сила в страната може да използва нови парламентарни избори като заплаха. Изборите са основен елемент от демократичния процес в страната и пряко проявление на основното конституционно право на българските граждани – да избират и да бъдат избирани", се казва в позицията, която е изпратена до ръководството на ЕНП. /БГНЕС