Дуа Липа: Сърбите искаха да пренапишат историята на Косово

„Когато сърбите нахлуха в Косово, искаха нашите историци да пренапишат историята на нашата страна“.


Това заяви световната поп звезда Дуа Липа, разказвайки интересни детайли за своя произход и историята на семейството си.

Всички знаят, че Дуа Липа е родом от Косово. Но знаете ли, че тя е свързана и с Босна и Херцеговина (БиХ)?

Родителите ѝ Анеса и Дукаджин са родени в Прищина. Дуа разкри, че баба ѝ от страна на майка ѝ е босненка.

"Толкова много неща са се случили в живота на моите родители, на моите баби и дядовци", каза тя в интервю за „Гардиън“ през 2018 г. Когато започва разпадането на Югославия, родителите на певицата се преместват в Лондон. Те се връщат в Косово, когато Дуа е на 11 години.

През 2021 г. тя препоръчва на последователите си в Instagram да гледат филма "Quo Vadis, Aida?" на Ясмила Збанич и заявява, че това е произведение, което всеки трябва да види.

"Това е една много силна история, която ме разплака и ме накара да си спомня всички сърцераздирателни истории, които са ми разказвали, докато растях", пише тя.

Дядото по бащина линия на звездата, Сейт Липа, е известен историк, който през 90-те години на миналия век оглавява Института по история на Косово. Той е уволнен, когато в балканската страна избухва войната.

"Когато дойдоха сърбите, те искаха много историци да пренапишат историята на Косово. Искаха да я променят така, че в нея да се казва, че Косово винаги е било част от Сърбия и никога не е било част от Югославия. Дядо ми беше сред хората, които не искаха да направят това, затова загуби работата си", заяви Дуа./БГНЕС