Дубай използва кучета за идентифициране на пътници с коронавирус

Международното летище в Дубай стана първото в света, използващо кучета за идентифициране на пътници, заразени с коронавирус, съобщи порталът Travel and Leisure.

Животните вършат работата си, без да влизат в контакт с пътниците. Пробите се вземат от мишниците на гражданите и се поставят в стоманени контейнери, проектирани така, че муцуните на кучетата да могат да се поберат, без да се нарушава целостта на биологичния материал.

Както твърди Gulf News, ако проба от мирис на човек показва наличието на COVID-19, кучето сяда до нея. След това туристът се изпраща за потвърждение на заболяването с помощта на PCR тест.

В хода на изследванията се оказа, че точността на този метод е 92%.

Дубай отвори за туристи през юли. Пътуващите са длъжни да имат отрицателен тест за COVID-19, получен не по-рано от 96 часа преди пътуване.

През юли беше съобщено, че австрийските въоръжени сили са в тестов режим, като учат служебни кучета да идентифицират заразени с коронавирус по миризмата им. Предполага се, че този метод ще позволи издирването на безсимптомни носители на инфекцията. /БГНЕС