Дуда: Ядрената енергия е бъдещето на Полша

Полският президент Анджей Дуда призна, че ядрената енергия е бъдещето на Полша, но заяви, че енергийният преход е труден процес за страната и може да отнеме до 30 години.


В интервю за саудитската телевизия Al-Arabiya в рамките на COP28, конференцията на ООН за изменението на климата, която се провежда в Дубай, той обясни, че целият енергиен сектор на Полша се е основавал на въглища преди 1989 г., когато страната е била под съветско господство.

"Въглищата всъщност бяха единствената сериозна суровина, от която произвеждахме енергия. Имахме и все още имаме такива електроцентрали в Полша", каза Дуда.

Държавният глава добави, че сега Полша постепенно преминава към газ като преходно гориво за своите електроцентрали "като малко по-безопасно за климата решение... но трябва да преминем към ядрена енергия, която никога не е съществувала в Полша".

"Атомът е бъдещето за нас, ако искаме да изпълним преди всичко задълженията по отношение на опазването на климата и декарбонизацията, които произтичат от членството ни в ЕС", каза полският президент.

Дуда заяви, че в момента Полша започва изграждането на две атомни електроцентрали: едната в сътрудничество с американски компании, а другата - с Южна Корея./БГНЕС