Дуда: Руският диктатор трябва да бъде спрян сега

Русия трябва да бъде спряна в Украйна сега, за да не се налага след време американските войници да проливат кръв, за да възобновят мира в Европа, както е било през двете световни войни, заяви президентът на Полша Анджей Дуда.


Той добави, че ще настоява пред Белия дом Украйна да получи покана за присъединяване към НАТО на срещата на върха във Вашингтон през следващата година.

Дуда коментира американските десни, някои от които се противопоставят на изпращането на помощ за Украйна, като заяви, че републиканците трябва да подкрепят борбата на Украйна.

Полският държавен глава изтъкна, че Путин мечтае да си върне територията на Руската империя. Той подчерта, че за да не се допусне този конфликт да се разрасне в сценарий, подобен на Първата и Втората световна война, руският диктатор трябва да бъде спрян възможно най-скоро.

Дуда заяви, че не се притеснява от това кой ще спечели президентските избори през 2024 г., тъй като и двете партии отлично разбират заплахата, която представлява Путин.

"Ние не правим акт на благотворителност за Украйна"

Дуда заяви още, че помощта, изпращана от западните страни, както и украинците, които дават живота си, "за да защитят своята и нашата свобода", не са благотворителност.

"Бих казал това по следния начин: Не го виждам в тези категории - нито че ние извършване акт на благотворителност за Украйна, нито че Украйна прави благотворителност за нас", каза той.

Полският президент добави, че "днес украинците се борят срещу Русия в защита на своята независимост, суверенитет, свобода и собствена територия. ... Те защитават себе си."

"Разполага ли Украйна с достатъчно военно оборудване?"

Запитан дали в момента Украйна разполага с достатъчно оръжия, за да промени ситуацията на фронтовата линия, Дуда заяви, че макар в момента украинците да разполагат с по-модерно оборудване от това на Русия, благодарение на помощта на Запада, включително и на Полша, отговорът е "вероятно не".

"Знаем това по факта, че в момента те не са в състояние да проведат решителна контраофанзива срещу руската армия. Казано накратко, те се нуждаят от повече помощ", заяви Дуда.

"Ядрената заплаха"

Полският президент засегна и въпроса за заплахите на Русия да използва ядрено оръжие. Дуда вярва, че Кремъл не би се осмелил да предприеме подобна стъпка.

"Мисля, че Русия няма да прибегне до използване на ядрени оръжия в Украйна. Това е така не само защото Владимир Путин няма да ги използва. Вярвам, че ядреният арсенал в Москва е под колективния контрол на много хора - и че той не зависи само от едноличната преценка на президента. Така че за вземането на решение е необходим повече от един човек", заяви полският държавен глава.

"Въпросът не е дали Путин и другите руски лидери един ден ще спрат да искат да управляват Украйна. Те искат да управляват света. Въпросът е дали да им позволим... Мисля, че не можем да им позволим. Не можем да търпим насилствени промени на границите в Европа", заключи Дуда. /БГНЕС