Дуда: "Три морета" е източният двигател на ЕС

През последните 15 години инициативата "Три морета" доведе до най-динамичното развитие във всички региони на Европа; ние също така бяхме признати за източния двигател на Европейския съюз, заяви президентът Анджей Дуда в Букурещ.


Президентът произнесе речта си на бизнес форума на 3SI, предаде агенция ПАП

"Благодарен съм, че можем да се срещнем днес, за да обсъдим икономическия потенциал и бизнес възможностите, които ни предлага инициативата "Три морета". Това е важно не само на европейско, но и на световно равнище", заяви президентът Дуда.

Дуда припомни, че "през последните 15 години инициативата "Три морета" е довела до най-динамичното развитие във всички региони на Европа".

"Ние бяхме признати за двигател на тази част на Европа и също така допринесохме за развитието на Европа в тези трудни времена. Що се отнася до икономическата ни роля, ние доказахме ключовата си заслуга за развитието на бизнеса в този регион", добави той.

"От създаването си през 2015 г. инициативата има за цел да диверсифицира веригите за доставки и сигурността", заяви Дуда.

"Благодарение на развитието на инициативи като междусистемните газови връзки и терминалите за втечнен природен газ успяхме да устоим на международната криза, предизвикана от Русия", обясни той.

По оценка на Дуда "изграждането на офшорни вятърни електроцентрали в Балтийско море открива нови възможности за сътрудничество не само между Полша и балтийските държави. Несъмнено все още имаме значителни възможности за развитие на нашия икономически силен регион, поради което тази година Орлен представи инициативата за създаване на рафинерен комплекс в Литва", отбеляза той.

"Разчитаме също така на развитието на малки модулни реактори в целия регион, които заедно с атомните електроцентрали ще променят значително пейзажа на производството на енергия в нашата част на Европейския съюз", добави Дуда и благодари на специалния пратеник на президента на САЩ по въпросите на климата Джон Кери "за сътрудничеството и подкрепата на Съединените щати в това отношение". /БГНЕС