Дудова: Показах, че аз съм най-добрата в света

Показах, че аз съм най-добрата в света. Това заяви световната шампионка по борба в категория до 59 кг. Биляна Дудова, която се завърна късно снощи на летище София след огромния успех в норвежката столица Осло. За българката това беше първа световна титла след среброто в Будапеща преди три години, като тя прибави към четирите си европейски титли и златото от Световно първенство.

Дудова покори световния връх след успех над японката Акие Ханай.

Щастието е огромно, изключително съм горда, че съм българка, че съм зарадвала толкова много българи и получавам хиляди съобщения, обаждания, и съм много щастлива, че съм успяла да накарам хората не само да са щастливи, ами дори да са плакали заедно с мен, когато съм на най-високото стъпало, на световния връх, и няма по-голямо щастие от това. Радвам се, че през каквито и трудности да съм минала по пътя ми, а те бяха много, и дори много от нещата са наяве и всички ги знаят, така че щастлива съм, че успях да спечеля тази моя мечта да я сбъдна, и най-вече за моята майка, защото аз бях обещала на нея, че това ще го постигна един ден и ето, че след десет години много труд, много тренировки, много постоянство и голяма вяра показах, че аз съм най-добрата в света и няма по-добра от мен – ще ставам все по-добра и все по-добра“, започна тя.

Дудова заяви, че е заминала за Осло с увереност и вяра, че ще триумфира със златото. „Да, аз винаги съм сигурна в себе си и отново и сега – аз ако не бях сигурна преди да тръгна за Световното, че ще стана първа, няма как да стана първа. Аз вярвам в себе си, във всяка тренировка тренирам, така че аз отивам на Световно за титлата. Бях готова, без значение какви противници имам, бях готова да изляза и да ги победя всичките, за да спечеля тази титла – бях си обещала и бях сигурна, че един ден ще го постигна и ето, че моят ден дойде. Рано или късно всичко идва – преди три години ми беше последното световно, нямах търпение да дойде новото световно тази година и просто да взема това, което си е мое и ето го“.

Да, разбира се, това е финална схватка. Трябва да е много концентрирано всичко, да е много преценено, и последните секунди просто аз лично реших тактически да дам две точки, отколкото да стане нещо, да падна на гръб и да ми вземе четири, и знаех тя какво прави от партер, какви атаки, аз имах защита и реших, че е по-добре да дам две точки, да се защитя 20 секунди и да взема златния медал. Тези последни 20 секунди бяха най-тежките и най-сладките, защото аз видях колко секунди има и просто легнах в партер, заех защита, защото знам, че имам желязна защита от партер и няма как да ме вземе, като знам тя какви атаки има, просто стиснах зъби 20 секунди и знаех, че аз съм номер 1“.

Да, определено, тази година е една от най-успешните ми. Това световно първенство протече по перфектен начин просто, нямаше как по-добре – разбира се, има някои елементи, които ще трябва да подобрявам, за да надвивам още по-категорично моите противници и да, тази година единственият медал, който не успях да спечеля и мечтаех, беше олимпийският медал – златен медал на Олимпиадата. Това беше моята мечта. Поради една или друга причина, нямах възможност да участвам на Олимпийските игри, няма да коментирам повече, моята мечта беше да спечеля европейска, световна и се моля на Господ да съм жива и здрава, аз ще спечеля олимпийски златен медал един ден“, си пожела още Дудова и продължи:

Благодаря Ви много за всичко и искам сега да благодаря на Българска федерация по борба, искам да благодаря на Валентин Йорданов, на Гриша Ганчев, на Министерството на отбраната, на всички мои треньори през годините, които са ме тренирали, защото не са един и двама хората, които са ме докарали до тук – аз тренирам от десет години, минала съм през много треньори и съм благодарна на всички мои близки, на моето семейство, на всички хора, които са ме подкрепяли и съм успяла да постигна всичко това – благодарна съм и на Клуб Локомотив, да не забравя някой, но изключително много съм благодарна, защото много хора са ми помогнали да успея да постигна всичко това, което съм в момента“.

"Да, разбира се, засега ще изчакаме да видим, защото по принцип след Олимпиадите се сменят категориите, така че ще видим какви промени ще има, ще има ли промени в правилата, в категориите, и сега първо ще си почина, ще видим какво ще решат от Световната федерация по борба, ще си направим планове и аз ще реша какво ще се случи оттук-натам с мен“, завърши тя. /БГНЕС