Дудова: Време е за световна титла

Време е за световна титла. Това заяви родната ни боркиня Биляна Дудова при пристигането си на летище София след петата европейска титла, завоюва в Полша, предаде репортер на БГНЕС.

Дудова спечели пета европейска титла във Варшава.

В момента като си пристигнах на българска земя се чувствам още по-щастлива. Просто, чак се разчувствах. Чувството е неописуемо, просто да се трудиш страшно много и да минаваш през много трудности и да успееш да стигнеш до златен медал, това е безценно, радвам се, че успях да зарадвам всички българи, получавам много поздравления. Разбирам какво съм направила и се изграждам като един класен спортист и личност – благодаря на всички, които бяха до мен“, започна тя.

Дудова посвети титлата си на своята починала майка. „Този медал, както всички мои медали, ги посвещавам на моята майка, която почина. Всяка една титла и всеки един медал, всеки път, когато излизам на тепиха, се боря за нея – липсата е незаличима, но знак, че тя винаги ме подкрепя. Да, определено миналата година тази загуба беше много тежка за мен – за 3 сек подарих срещата, но никой не е застрахован от грешки. Изкарах коронавируса, бях много зле няколко месеца и ето че отново Биляна Дудова се доказа и се завърна със златен медал“.

За мен е огромна радост също и като чест, че аз единствено от българския отбор съм със златен медал, но съм щастлива и за другите медалисти – това не ме прави обаче по-различна, завръщам се още утре в залата. Продължаваме да се трудим за следващите ни цели и амбиции – вече е време за световна титла. Да, разбира се. Ние сме приятели, уважавам го много бат Симо – няма какво да направим, който е по-добрият на тепиха, той ще победи. Да, със сигурност, оттук натам ще видим какво ще решат нашите началници и ще се боря до последно, за да участвам на Олимпийските игри“, завърши Дудова.

Вървим нагоре и продължаваме да трупаме успехи. Това заяви старши треньорът на националния отбор по борба за жени Петър Касабов след пристигането на боркините след Европейското първенство за мъже и жени във Варшава, предаде репортер на БГНЕС. Нашите момичета се прибраха със злато на Биляна Дудова, сребро за Миглена Селишка и Юлияна Янева и бронз за Евелина Николова.

Винаги може още малко по-добре, доволен съм определено – доста ни се събра последния месец и половина, пътувания и състезания. Това за това Европейско първенство не бяхме в оптимална форма, но дори сега показахме, че сме сила – едно четвърто място отборно, можеше и по-добре, ако Таби и Мими Христова бяха на линия. Но, важното е, че се връщаме с европейска титла. Това не й достигна, не успяхме да я вкараме в оптималната форма – беше важно преди две седмици да си вземе квотата, там имаше голямо психическо напрежение, много трудно я върнахме в ритъм нея и Евелина“, започна той.

Не, не ме притеснява, само може да ме радва, че се очаква от нас да имаме успехи, това е доказано през годините с медалите от световни и европейски първенства. Всички подхождат с респект спрямо нас. Както винаги, там останаха три категории, трудно ще бъде максимумът да вземем, но силно се надявам двечки да се вземат. Те момичетата се пребориха, вече две схватки направиха, Евелина я победи два пъти Биляна. И Евелина не беше в оптималната си форма, но показаха, че са бойни – какво по-хубаво за един треньор да има равностойни замени, има време до Олимпиадата, да са живи и здрави момичетата, пък то ще си покаже“.

Касабов заяви, че е доволен от представянето на жените във Варшава.

Винаги съм го вярвал и това ми е била целта, да вървим нагоре – да се отнасят всички отбори не само в България, но и по света, с респект към нас. Да идват на лагери с нас и т.н. Вървим нагоре и продължаваме да трупаме успехи“, завърши Касабов. /БГНЕС