"Думи, образи, места" - изложба в три действия разказва историята на София

Назад във времето връща изложбата „Думи, образи и места“, която тази вечер се откри по повод 140 години от обявяването на София за столица. Като ретроспекция тя показва изграждането на центъра и превръщането на калното градче в модерен и съвременен град, предаде репортер на БГНЕС.

„София носи много имена. Съществува от хилядолетия, но столица става преди 140 години. Както пишат различни пътешественици, от населено място с улици с кал до колене, днес е значим град със свое лице, дух и култура“, каза при откриването на експозицията директорът на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева.

Тя добави, че в експозицията се представят различни произведения от 30-те години до днес.

„Ние имаме възможността да отбележим този юбилей през един разказ, който върви от една страна по хронология до съвременни автори, от които сме откупували произведения. Изложбата се казва „Думи, образи и места“ защото разказваме не само през творби, но и през стари картички, документални снимки, филми, видеа и текстове, написани от българи и чужденци, посещавали столицата през различните десетилетия“, разкри Филева и добави, че посетителите ще видят картини, които не са показвани от 50 години.

На една от картините е запечатано събарянето на оградата на двореца, на друга строителството на новия център на София, който се издига след 1944 г., а на трета може да видим изграждането на НДК.

„Допълнителните стари картички и фотографии ще покажат, това което са забравили от града. Ще си припомнят много неща“, заяви тя и добави, че много от улиците и булевардите на стара София са се запазили и днес.

На откриването присъства и зам.-кметът по култура доц. Тодор Чобанов и кметът на София Йорданка Фандъкова.

„В навечерието сме на празника на София. Всички ние имаме удоволствието да видим нашия град през творчеството на поколения изтъкнати наши художници. Картините представят знакови места на София“, каза Фандъкова и благодари на Института по информационни и комуникационни технологии към Българската академия на науката, благодарение, на които хора с увредено зрение също могат да посетят изложбата и да усетят духа на града. Това става възможно с помощта на десет тактилни 3D картини, които са снабдени и с брайлов надпис и също така „говорят“.

Сред първите посетители на експозицията беше и кандидатът за кмет на София Мая Манолова.

Изложбата продължава до февруари 2020 г. като през това време под покрива на галерията ще се организират прожекции на документални филми, представяния на книги, лекции и дискусии за историята и развитието на града през годините, музикални и културни събития./БГНЕС