"Dungeons and Dragons" връща магията на 80-те със свеж хумор и по-малко компютърни ефекти

Повече шеги и по-малко компютърни ефекти! Създателите на "Dungeons and Dragons" връщат своя блокбастър към класическите семейни филми от 80-те години.

При пренасянето на любимата ролева игра на големия екран режисьорите Джон Франсис Дейли и Джонатан Голдщайн заявиха, че са искали да получат смесица от искрено забавление и абсурдна комедия на любимите им филми от детството като "Похитителите на изгубения кивот" и „Дяволчетата“. Освен това им е било писнало от прекалено сериозните фентъзита.

"Виждаме лишени от чувство за хумор образи на фентъзи герои в почти всеки друг филм и телевизионно предаване и това беше нашата реакция срещу това", каза Дейли пред репортери в Париж.

Във филма участват Крис Пайн в ролята на поправил се крадец, Хю Грант - в ролята на мазен злодей, а сърцеразбивачът от "Бриджъртън" Реге-Джийн Пейдж се превъплъщава в ролята на воина Ксенк, който е напълно неподатлив на ирония и сарказъм.

Пайн има опит със заветните фентъзи екшъни, като изигра капитан Кърк в последните римейкове на "Стар Трек", но заяви, че не се страхува да разстрои фенската маса на "D&D".

"Ние направихме един наистина забавен филм и дори хората, които никога не са играли в такова нещо, са изненадани колко им харесва", каза той.

Помага и фактът, че „Dungeons and Dragons“ е ролева игра, в която играчите - до известна степен - измислят историята в хода на играта.

"Не бяхме длъжни да правим нищо друго, освен да задоволим определени желания на публиката да види Желатиновото кубче или Совомечката", казва Пайн, визирайки две от най-странните същества в играта.

И фактът, че играта е тотален хит, предполага, че са се справили. Прочувствената история, очарователните герои, ослепителните визуални ефекти и изпълнен със забавления характер ще позволят на филма да се превърне в ценна класика.

Режисьорите, които си спечелиха име като сценаристи на комедиите "Шефове гадняри" и "Спайдърмен: Няма път към дома", заявиха, че сценарият е бил приоритет.

А това "не е много обичайно" в света на блокбастърите, каза Дейли.

Където е възможно, са използвани кукли и реални ефекти, за да се пресъздаде усещането от класическите филми.

"Зрителите малко се умориха от прекомерното използване на CGI [компютърно генерирани изображения]", каза Голдщайн.

Що се отнася до Хю Грант, той каза, че е облекчен, че вече няма да играе героя.

"Никой не иска да играе добрия човек", казва британският актьор пред АФП. "Ето защо Крис Пайн е такъв гений, защото не е досаден, не е гаден и не е твърде добър, за да изглежда истински."

Мишел Родригес, позната от екшън франчайзи като "Бързи и яростни", е благодарна за някои по-меки сцени между екшъните.

"Любимата ми част беше, че успях да си пусна косми под мишниците и да се бия", каза тя. "Но с напредването на възрастта ми е по-естествено да бъда по-мека. Меката сила на жената не се използва достатъчно, особено в света на екшъните."

От днес, 29 март, филмът вече е в кината в България под името „Dungeons & Dragons: Разбойническа чест“. /БГНЕС