Дуплантис с нов световен рекорд в овчарския скок

Шведът Арманд Дуплантис подобри за пореден път собствения си световен рекорд в овчарския скок, след като преодоля 6,23 метра във финала на Диамантената лига в Юджийн, САЩ тази нощ. Олимпийският и световен шампион в категорията направи последната си поправка на върховото постижение в края на февруари във Франция, а в Юджийн той записа световен рекорд за седми път в кариерата си, и то от първи опит.

Така абсолютният доминатор в дисциплината спечели Диамантената лига за трети път, като вече има 74 скока над шест метра. "Таванът е много, много високо и се надявам да продължа да скачам добре и по-високо от днес. Но за момента мисля единствено за този момент и насладата от него", коментира Мондо след постижението.

Състезанието в Орегон предложи още силни резултати. Етиопката Гудаф Цегай подобри световния рекорд на Фейт Кипиегон в бягането на 5000 метра с близо пет секунди. Новото най-добро постижение в историята е 14:00:21 минути. На 800 метра американката Атинг Му спечели страхотен дуел с Кийли Ходжкинсън от Великобритания, като и двете регистрираха национални рекорди.

Няколко дни преди да навърши 22 години украинката Ярослава Махучих записа най-доброто постижение във високия скок за сезона, след като преодоля 2,03 метра за победата. Също толкова скочи и австралийката Никола Олислейгърс, но тя го стори от третия път и завърши на второ място. /БГНЕС