Дутерте: Липсата на ваксини в бедните страни е изкуствено създадена

Филипинският президент Дутерте заяви пред Общото събрание на ООН, че дефицитът на ваксини срещу коронавирус за бедните и развиващите се страни е изкуствено създаден.

Според него „има изкуствена липса на ваксини, опустошаващи бедните страни“. "Богатите нации се запасяват с жизненоважни ваксини, докато бедните страни чакат за малко", каза филипинският президент. "Това е невероятно шокиращо и трябва да бъде осъдено, защото това е егоистичен акт, който не може да бъде оправдан нито рационално, нито морално", каза Дутерте.

Президентът на Филипините вярва, че пандемията няма да приключи, освен ако вирусът не бъде победен навсякъде. "Ваксините са ключът към постигането на тази цел", продължи той във видеообръщението си. "Ето защо Филипините са дарили 1 милион долара във фонда COVAX - това е нашият скромен принос в колективната борба с коронавируса".

Междувременно Дутерте призова партньорите да подкрепят изцяло COVAX и да засилят други механизми за сътрудничество. „Нуждаем се от това, за да спасим повече животи, <...>, за да гарантираме възстановяването на световната икономика“, призова той./БГНЕС