Дузпи решиха два от трите плейофа, Полша, Украйна и Грузия ще участват на Евро 2024

Много драма предложиха трите финални плейофа, които трябваше да определят последните три участника на Европейското първенство в Германия това лято. Два от трите сблъсъка бяха решени след изпълнение на дузпи, а Украйна отново стигна до късен успех, този път над Исландия.


Във Вроцлав украинците, които в полуфиналите елиминираха Босна и Херцеговина, след като изоставаха в резултата до 85-та минута, отново допуснаха първи гол, като точен за скандинавците бе Алберт Гудмундсон. След почивката обаче Украйна стигна до нов обрат благодарение на попаденията на Виктор Циганков и Михайло Мудрик, като офанзивният футболист на Челси се разписа шест минути преди края на редовното време. Така Украйна попадна в група E, където са още отборите на Белгия, Словакия и Румъния.

В Кардиф Уелс бе подкрепян мощно от своите верни фенове, но претърпя разочарование при рулетката на дузпите. Крис Мефам бе изгонен в самия край на второто продължение, преди Даниел Джеймс да се провали в решителната пета дузпа, след като поляците не сбъркаха нито веднъж. „Дружина полска“ отива в Германия, където в група D ще срещне Нидерландия, Австрия и Франция.

В Тбилиси домакините от Грузия трябваше да страдат дълго време срещу Гърция, преди в крайна сметка да пречупят южните ни съседи също с дузпи. С 4:2 грузинците ще играят на Евро 2024 за първи път в историята си, а техни съперници на шампионата на Стария континент в група F ще са Турция, Португалия и Чехия.

Всички групи на Евро 2024:

Група А

Германия

Шотландия

Унгария

Швейцария

Група В

Испания

Хърватия

Италия

Албания

Група С

Словения

Дания

Сърбия

Англия

Група D

Полша

Нидерландия

Австрия

Франция

Група Е

Белгия

Словакия

Румъния

Украйна

Група F

Турция

Грузия

Португалия

Чехия. /БГНЕС