ДВ: Младите българи искат от новата власт честна политика и зелени решения

След провала в съставянето на правителство в България, в неделя се провеждат нови избори. Младите българи искат да гласуват за ново поколение политици – модерни и независими, борещи се с корупцията и бедността, заставащи в подкрепа на зелени решения. Това твърди в своя статия „Дойче Веле“.

„Спешно се нуждаем от цифровизация, съдебна реформа и увеличаване на пенсиите“, каза Даниел Янев, 26-годишен българин, който живее в Берлин. През лятото на 2020 г. обаче той участва активно в протестите срещу тогавашното правителство. "Просто не мога да приема, че България не е в състояние да използва икономическия си потенциал и затова стандартът на живот все още е далеч под средния за ЕС", каза Янев пред ДВ. "И всичко това поради широко разпространената корупция и начина, по който се харчат публичните пари в България."

Заедно с приятели Даниел основава платформата за проверка на факти „Лъжеш ли?“. По време на предизборната кампания той проверява дали политиците дават неверни или манипулативни изявления и резултатите се оповестяват публично, онлайн. „За нас е особено важно да проверяваме изявленията за икономиката и здравето“, каза Даниел. „Дезинформацията по тези теми е особено опасна“.

Под тежестта на корупцията

„Корупцията е най-голямото зло у нас“, каза Борис Бонев. През 2015 г., заедно с други млади активисти, той основава неправителствената организация „Спаси София”, която наблюдава и критикува работата на кмета и столичната администрация.

„Спаси София“ на Бонев, учил икономика, иновации и технологичен мениджмънт в Париж, непрекъснато предлага решения как София може да се превърне в модерен, иновативен и екологичен град. 33-годишният младеж се кандидатира за кмет като независим кандидат през 2019 г. и получи над 10% от гласовете.

Битката започва от София

Победите на опозицията в унгарската столица Будапеща и в турската столица Истанбул потвърждават за Бонев, че свалянето на корумпирана система като тази, инсталирана от бившия премиер Бойко Борисов през последните години, трябва да започне в големите градове. „Борбата за България започва от София“, убеден е Бонев.

Според последния индекс на корупцията на „Transparency International“, корупцията на правителствено ниво е проблематична за 90% от българите.

"Хората са уморени да живеят в най-мръсните и хаотични градове в Европа, с правителство, управляващо с корупция, вместо с разумни решения", каза Бонев.

Зелени решения

С влизането на „Демократична България“ в парламента след изборите през април 2021 г. България за първи път след 1990 г. избра членове на Зелените.

"Нашата организация е част от така наречената зелена вълна в Европа", каза Бонев. Той е убеден, че българите, особено в столицата София, спешно се нуждаят от зелени решения. „Борбата срещу замърсяването на въздуха, която убива 900 души годишно в София, е един от основните ни приоритети. Втората важна цел е да се намали автомобилният трафик, което може да се случи само чрез предлагане на алтернативни решения."

26-годишният активист Даниел Янев също търси алтернативи. Той смята, че България се нуждае от ново поколение политици - модерни, млади и независими.

„На предстоящите избори ще подкрепя кандидати, които са експерти и нямат съмнително минало“, каза той.

Според Янев такива хора са необходими не само на българската политика, но и на икономиката на държавата-членка на ЕС. /БГНЕС