ДВ: Срещата на върха в Брюксел отстранява препятствия

27-те държави от ЕС отстраниха поредното препятствие по пътя на многомилиардния финансов пакет срещу последиците от коронакризата и по този начин се доближиха до цялостно споразумение. Според дипломати, е постигнато съгласие по компромисната формула за това как изплащането на средства от еврофондовете в бъдеще трябва да бъде обвързано със спазването на принципа на правовата държава. Всички държавни и правителствени ръководители са се съгласили, твърдят на ЕС в Брюксел, цитирани от „Дойче веле“.

Обвързването на средствата от ЕС със спазването на основни ценности като върховенството на закона беше един от най-противоречивите въпроси в дебата за фонда за подпомагане и седемгодишната финансова рамка на ЕС. Държави като Унгария и Полша, които са в процедура за нарушаване на принципа на правовата държава, се опитаха да предотвратят такова обвързване, но други страни настояха то да остане.

С квалифицирано мнозинство

Новата формула гласи, че Европейският съвет подчертава значението на защитата на финансовите интереси на ЕС и зачитането върховенството на закона. На този фон сега се въвежда система от условия за защита на бюджета и плана за подпомагане на последиците от корона кризата - парите трябва да се отпускат срещу условия. В този контекст Европейската комисия ще предложи мерки при констатирани нарушения, които след това трябва да бъдат приети от Съвета на министрите с квалифицирано мнозинство.

Изглежда предложението на председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел е послужило за основа. Според него, съкращаването на средствата трябва да бъде одобрено от най-малко 55 % от държавите от ЕС с поне 65 % от общото население, което е трудно постижимо.

„Голямата победа“ на Виктор Орбан?

Проправителствените унгарски медии говорят за „голяма победа“ на министър-председателя Виктор Орбан. При преговорите за бюджета на ЕС той не само получи „три милиарда евро повече“, съобщава уебсайтът origo.hu. Германският канцлер Ангела Меркел му била обещала, че наказателните процедури на ЕС срещу Унгария ще бъдат прекратени по време на германското председателство до края на годината.

Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт коментира по този повод: „Унгария се съгласи да предприеме всички необходими стъпки в процедурата по член 7, за да бъде взето решение в Съвета. Германското председателство на Съвета обеща да ускори този процес, доколкото е възможно.“

Процедурата съгласно член 7 от договорите на ЕС се разглежда като ефективно оръжие, с чиято помощ правото на глас на дадена държава може да бъде отнето в случай на нарушения на принципа на правовата държава.

750 000 000 000 евро!

В понеделник председателят на Съвета Шарл Мишел предложи на лидерите на страните от ЕС особено силно засегнатите от корона кризата държави да получат 390 милиарда евро безвъзмездни средства, вместо първоначално планираните 500 милиарда. Безвъзмездните средства не трябва да се връщат. Следователно 360 милиарда евро ще бъдат предоставени под формата на заеми.

В резултат фондът за развитие ще разполага с общо 750 милиарда евро, както се предвиждаше по-рано. Първоначално обаче бяха планирани безвъзмездни средства в размер на 500 милиарда евро и заеми в размер на 250 милиарда евро, които бяха променени под натиска на група от „пестеливите държави“ около Австрия и Нидерландия.

Всъщност започналата в петък среща на върха беше планирана само за два дни, но спорът около детайлите се проточи и доведе в един момент срещата до ръба на провал. /БГНЕС